Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin kurtarma planı konusundaki fikir ayrılıkları ve Fed'in şirketlerin ABD ekonomisi konusunda daha kötümser hale geldiklerini açıklaması Avrupa piyasalarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz havanın etkisi ile hisse senetleri düşerken, euro üç gün içinde ilk kez değer kaybetti. Düşüşünü dördüncü güne taşıyan bakır, emtia grubundaki düşüşe öncülük etti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Tokyo saati ile 16:03'te yüzde 1.1 aşağıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 geriledi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı gün içindeki yüzde 0.3'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.3699 dolar seviyesine inerken, Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 1.1 değer kaybetti. Asya Pasifik bölgesi borçlanma kağıtlarının temerrüte karşı sigorta primi (CDS'ler) yükseldi. Bakır, çinko ve kalay Londra'da yüzde 3'ün üzerinde değer kaybederken, petrol New York'ta ikinci günde de düştü.

Euro Bölgesi maliye bakanları grubuna başkanlık eden Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, dün Frankfurt'ta gerçekleştirilen önceden tasarlanmamış Avrupa liderleri toplantısında, bu haftasonu yapılacak zirve öncesi görüş farklılıklarının giderilemediğini kaydetti. Dün açıklanan Fed'in Bej Kitap'ı, ekonominin geçen ay genişlemesine karşın, ABD'li şirketlerin ekonomik toparlanmaya yönelik şüphelerin arttığını gösterdi.

Los Angeles merkezli Wells Capital Management'tan şef yatırım yetkilisi Kirk Hartman, "Tüm gözler Avrupa'da" dedi ve "Piyasa, çözüm konusunda baskın bir güç görmek istiyor, ancak ne yazk ki bunun görüleceğini düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.