Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın yarın Brüksel'de bir araya gelmesinin öncesinde, Avrupa'daki borç krizinin çözümüne ilişkin anlaşmazlıkların yeniden ortaya çıkması euroya değer kaybettirdi. Euro, dolar karşısında 2 gündür kaydettiği yükselişi sonlandırarak, düştü.

Fransa ve Almanya'nın Avrupa'daki kurtarma stratejilerine dair görüş ayrılığı yaşaması ve Finlandiya Parlamentosu Finansal Komisyonu'nun başkanının kurtarma fonunun kaldıraçla yükseltilmesinin maliyetinin yüksek olacağını söylemesinin ardından euro talepleri azaldı. Asya Borsalarının düşüşe geçmesiyle yüksek getirili varlıkların talebi azaldı ve Avustralya doları da düştü.

Bu haftasonu çok olumlu bir gelişme veya büyük bir şey olmasını umanların kısa bir süre içinde hayal kırıklığına uğrayacaklarına dikkat çeken Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, bunun sonucunda piyasaların bu hayal kırıklığını fiyatlamak zorunda kalacağını belirtti. Speizer, euro ve Avustralya doları gibi risk piyasalarında bu sıralar daha çok kısa vadeli pozisyonlar almak üzere aralardaki sıçramalardan yararlandıklarını söyledi.

Dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 1.3728 seviyesine gerileyen euro, yen karşısında da yüzde 0.3 düşüşle 105.35 seviyesini kaydetti. Dolar, yen karşısında 76.74'den işlem gördü.

G-20 Maliye Bakanları geçtiğimiz haftasonunda Avrupalı liderlere 23 Ekim'deki zirvede bölgedeki borç krizine hızlı bir çözüm bulmaları konusunda baskı yapmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve IMF Başkanı Christine Lagarde'la buluşmak üzere Frankfurt'a uçtu.