Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da, kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin mali krizle mücadele temelinde hayata geçirmek istediği reformları protesto etmek amacıyla dün başlattıkları 48 saatlik grev sürerken, bugün de Atina ve Selanik başta olmak üzere, birçok kentte protesto gösterileri düzenleniyor.

Sabah saatlerinden itibaren Sintagma meydanına toplanan çok sayıda Mücadeleci İşçi Sendikaları Birliği PAME üyesi, 6 milyar avroluk yeni önlemler içeren çok boyutlu yasa tasarısının görüşüldüğü parlamentoyu kuşattı.

Yunan basın-yayın organları, başkent Atina'da, Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY ile İşçi Sendikaları Federasyonu GSEE'nin ortaklaşa düzenlediği gösterinin yanı sıra kentin birçok noktasında toplanan gösterici grupların parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanına doğru yürüyüşe geçtiklerini duyurdu.

Polisin, parlamentonun çevresine setler oluşturarak yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlenen Sintagma meydanı, dünkü gösterilerde çıkan olayların izlerini taşıyor. Meydanda bulunan lüks otellerin ön cephelerinden koparılan mermer parçalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda, polisin göstericileri dağıtmak için kullandığı gazın kokusu hakim.

Grevin ikinci gününde, Selanik, Patra ve Yanya gibi büyük kentlerde de protesto gösterileri yapılıyor. PAME üyesi oldukları belirtilen göstericilerin, Girit Adası'nda ve Lamiya'da bölge sekreterliği binalarını işgal ettiği bildirildi.

Bu arada, grev nedeniyle devlet dairelerindeki hizmetlerde ve ulaşım konusunda büyük aksamalar yaşanıyor. Mahkemelerde duruşmalar yapılmıyor ve hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekipleri hazır bulunuyor. Hava trafik kontrolörlerinin günün büyük bölümünde uyguladıkları iş bırakma eylemleri nedeniyle Yunan Olimpic Air ile Aegean Airlines'ın iç ve dış seferlerinde de büyük aksamalar yaşanıyor.