Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) denetçilerinden oluşan Troyka Heyeti, Yunanistan'ın 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 6'ıncı dilimi olan 8 milyar euronun verilmesini tavsiye etti.

Heyetin taslak raporuna göre, Troyka, Yunanistan hükümetinin borç dinamiklerini ''ziyadesiyle kaygı verici'' bulmasına rağmen, mümkün olan en kısa zamanda 6'ıncı dilimin serbest bırakılmasını önerdi.

Yunanistan ekonomisindeki gerilemenin beklentilerin aksine önemli oranda güçlü olduğuna ve orta vadeli büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesine ihtiyaç olabileceğine işaret edilen raporda, hükümetin gelir ve harcama konusundaki ek önlemlerinin bu yıl olmasa bile 2012 yılında bütçe hedeflerinin tutturulmasına olanak sağlayacağı vurgulandı.

Yunanistan'ın bütçe açığını azaltma hedeflerini tutturamadığı ve reformların uygulanma hızının yetersiz olduğu ifade edilen raporda, 21 Temmuz'daki AB zirvesinde Yunanistan için kabul edilen ikinci kurtarma paketinin bu ülkenin borçlarını sürdürülebilir kılmayacağı uyarısında bulunuldu.

''Reformların uygulanmasının gecikmesi halinde Yunanistan'ın acil finans ihtiyaçları azalsa bile bunun borç dinamiklerinin sürdürülebilir olarak tanımlanmasında yeterli olmayacağı'' belirtilen raporda, ''toparlanma, mali konsolidasyon ve özelleştirme planındaki gecikmelerin yanı sıra bankaların sermaye artırımı perspektifi göz önüne alındığında ülkenin borcunun sürdürülebilirliğinin etkili olarak kötüleştiğine'' dikkat çekildi.

Raporda, büyümeyi destekleyici yapısal gündemin uygulanmasının sürdüğü, ancak şu ana kadar reformların hızının yeterli olmadığı belirtildi.