"Tekstilde 2023'te yüzde 15-20'lik daralma sürpriz olmayacak"
TGSD Başkanlarından Ramazan Kaya, sektörün artık Çin'de olduğu gibi 'full entegre' sisteme geçilmesi gerektiğine dikkat çekerken Sanem Dikmen, "Anadolu'daki tesislerde kapasite kullanımı yüzde 50-60. Siparişlere baktığımızda 2023'ün ilk yarısında yüzde 15-20'lik bir daralma sürpriz olmayacak" değerlendirmesinde bulundu. Başkanlar 2 yıl geri ödemesiz 7-8 yıllık kredi istedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), hazır giyim sektöründe değişim ve dönüşümün başarıyla tamamlanabilmesi için yol haritasını belirledi.
TGSD Başkanları Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen, 5-6 Ekim'deki konferansın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
TGSD'den yapılan açıklamaya göre, TGSD Başkanlarından Ramazan Kaya, sektör buraya kadar ‘partner entegre sistem’ ile geldiğini ancak artık Çin’de olduğu gibi ‘full entegre’ sisteme geçilmesi gerektiğine dikkatçekerken Sanem Dikmen, "Anadolu’daki tesislerde reel kapasite kullanım oranı yüzde 50-60 düzeylerinde. Siparişlere baktığımızda 2023’ün ilk yarısında yüzde 15-20’lik bir daralma sürpriz olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.
İki yıl ödemesiz kredi
Ramazan Kaya hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün pandemi ile birlikte yeni bir dönüşüm sürecine girdiğini hatırlattı. Kaya, "Sektör buraya kadar ‘partner entegre sistem’ ile geldi. Artık Çin’de olduğu gibi ‘full entegre’ sisteme geçmemiz, yani iplikçiyi, kumaşçıyı, konfeksiyoncuyu, baskıcıyı, nakışçıyı tek bünyede toplamamız gerekiyor.
‘Full entegre’ sisteme geçiş, yeni yatırımı, büyümeyi ve şirketlerin birleşmelerini zorunlu kılıyor. Önümüzdeki süreç şirket evliliklerinin hızlandığı bir dönem olacak.
Sürdürülebilir üretim ve kapasite artışı için firmalarımız yatırım yapmak durumunda. Mevcut faiz oranları ile yatırımın 10 yıldan önce geri dönüşü neredeyse imkânsız. Bu nedenle sektöre iki yılı geri ödemesiz en az yedi sekiz yıl vadeli finansman kredisi sağlanmalı" diye konuştu.
"Fiyat tutturmak zor"
TGSD Başkanı Sanem Dikmen de sektörün 8 aylık performansı, resesyon beklentisi ve paritenin ihracata yansımalarını değerlendirdi. Hazır giyim sektörünün ocak-ağustos döneminde hem iç pazarda hem de yurt dışında başarılı bir performans ortaya koyduğuna dikkat çeken Dikmen, şunları söyledi:
İç pazar harcamalarının yüzde 116,5 artışla 141,67 milyar TL’ye ulaştığını kataran Dikmen, bu artışın önemli bölümü enflasyondan kaynaklanmakla birlikte iç pazarda reel bir büyüme gerçekleştiğini belirterekiç pazarda reel bir büyüme yaşandığını ancak bu büyümede turistlerin payının unutulmaması gerekitğini dile getirdi.
Anadolu’daki tesislerde reel kapasite kullanımı yüzde 50-60 düzeylerinde olduğunun altını çizen Dikmen, "Siparişlere baktığımızda 2023’ün ilk yarısında yüzde 15-20’lik bir daralma sürpriz olmayacak. Bütün bunlara ilave olarak sektör son yıllarda çok ciddi bir kârsızlık sorunu ile mücadele ediyor. Ham madde, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artış nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan sektör bazen zararına satış yapmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
TGSD tarafından 5-6 Ekim tarihlerinde 15’incisi düzenlenecek İstanbul Hazır Giyim Konferansı hakkında da bilgi veren Sanem Dikmen, sektörün prestij organizasyonu olan etkinliğin uluslararası takvimde de yer aldığını vurgulayan Dikmen, bu yıl ‘Green Revolution’ (Yeşil Devrim) temasıyla düzenlenecek konferansın ilk günü 17 oturumda 35 konuşmacının söz alacağını dile getirdi.