Advertisement
HABERLER ABONE OL

Surupa Gupta ve Sumit Ganguly, Foreign Policy’de yayımladıkları bir makalede Hindistan’ın dünyanın en büyük ticaret anlaşması olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasına katılmamasının nedeninin siyasi ideolojik bir altyapısı olduğunu vurgularken, ülkedeki çiftçi, endüstri ve teknoloji lobilerinin de anlaşmaya karşı çıktıklarını belirtiyor.

Hindistan’ın ithal ikamecilik çerçevesinde on yıllardır korumacı bir ekonomi politikası izlediğini belirten Gupta ve Ganguly, Başbakan Narendra Modi yönetiminde bu yaklaşımın giderek güç kazandığının altını çiziyor.

Makalede, şu an yönetimde olan Bharatiya Janata Partisi ve Milliyetçi Kongre Partisi’nin birçok ideolojik farklılığa rağmen serbest ticarete karşı tutumlarının ortak olduğuna dikkat çekiliyor.

Serbest ticaret anlaşmaları sanayileşmeyi azaltıyor

Hindistan, RCEP üyesi olan Japonya, Güney Kore ve ASEAN ile daha önce serbest ticaret anlaşmaları imzalayıp, bunlardan fayda da sağlamış olmasına rağmen eleştirilerin odak noktası ise ülkenin verdiği dış ticaret açığı ve Çin’den gelen denetimsiz ithalat ürünleri.

Bu ülkeler Hindistan’da üretim yapmayı reddederken Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ise yaptığı son açıklamada ticaret anlaşmalarının sanayileşmenin azalmasına yol açtığını söyledi.

Gupta ve Ganguly, gümrük vergilerinin hızlı bir şekilde kaldırılmasının küresel rekabete hazır olamayan Hindistan sanayisi için yıkıcı olacağını belirtirken sanayicilerin RCEP anlaşmasından çekilmeyi memnuniyetle karşıladıklarına değindi.

Lobilerin korumacılıktaki rolü

İkinci olarak ise siyasetçilerin büyük oranda çiftlik lobilerine bağımlı olduğu vurgulanırken Hintli çiftçilerin Avustralya ve Yeni Zelanda’daki rekabet kapasitesi yüksek çiftliklere karşı çaresiz kalma korkasından dolayı anlaşmaya karşı çıktıkları da belirtiliyor.

Gupta ve Ganguly göre, 2018 yılında dünyanın en büyük sekizinci hizmet servisi ihracatçısı olan Hindistan'ın bilgi teknolojileri ve finansal hizmetler gibi alanlarda öne çıktığı biliniyor. Fakat Hindistan’ın bilgi teknoloji sağlama faaliyetleri çok fazla sınırlar ötesi iş gücü hareketliliği, izni, vizeyi ve vergi rejimini beraberinde getiriyor.

Hindistan, RCEP dahilinde bilgi teknolojileri firmaları için özellikle Çin’den uygulanan kurallardan bir miktar taviz verilmesini istedi fakat RCEP servis sektörünün serbestleşmesi için bazı yenilikler içerirken Hindistan’ın en çok önem verdiği sınırlar ötesi ş gücü hareketliliği konusunda hiçbir değişikliği öngörmüyordu.