Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sürpriz beklenmiyor olsa da karar metni takip edilecektir.

Rusya-Ukrayna gerginliğinin endişe duyulan seviyelere ulaşmaması ve Çin’in para birimi Yuan ile ilgili aldığı kararın pratikte pek bir yansımasının olmaması dün küresel mali piyasaların soluklanmasına yardımcı oldu. Risk algılamalarında yaşanan iyileşmeyi kolay bir şekilde altın fiyatlarındaki hareketlerden izleyebiliriz. Kırım’da yapılan referandum sonrasında gerginliğin daha da artabileceğine ilişkin kaygılar nedeniyle altın fiyatları uluslararası piyasalarda 1390 dolar/ons ile altı ayın zirvesini görmüştü. Referandumdan yüksek oranda Rusya’ya katılım şeklinde bir karar çıksa da Rusya’nın tansiyonu düşürme yönündeki adımları ve Batı’nın gündeme almayı düşündüğü yaptırımların şimdilik oldukça dar bir çerçevede kalması altın fiyatlarının 1357 dolara kadar geri çekilmesine yol açtı. Gümüş başta olmak üzere diğer kıymetli madenler de benzer hareketler kaydetti. Risk iştahındaki toparlanma risk sınıfına giren yatırım araçlarında da iyimser fiyat hareketlerini beraberinde getirdi. Hisse senedi endeksleri küresel bazda yukarı yönlü bir hareket kaydederken MSCI dünya endeksi günü %0.8 artıda tamamladı.

Türk mali piyasaları da dün küresel risk iştahındaki toparlanmadan faydalandı. BİST-100 endeksi günü %1.45 oranında artıda bitirirken işlem hacminin düşük düzeyde kaldığı gözlemlendi (son iki haftanın en düşük düzeyi). Bono ve tahvil piyasasında bir miktar alımlar yaşanırken 10 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi yaklaşık 15 baz puanlık bir düşüşle %10.8’lere geriledi. Ancak, Döviz piyasasında benzer bir seyir göremedik.Türk Lirası dün döviz sepeti karşısında ufak bir oranda da olsa değer kaybetti. USDTRY kuru 2.22 seviyesinin altına inmeyi denese de bunda başarılı olamadı. Hem yurtdışı hem de kurumsal kaynaklı döviz talebinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Seçimlere kısa bir süre kalmışken yatırımcıların yeni bir riske girmek istememesi ve var olan riskleri azaltma çabası kapsamında bir eğilim kaydettiğini öngörüyoruz. Türkiye’nin kredi riskinde sınırlı bir miktar gevşeme olurken 5 yıl vadeli CDS risk primi 243 baz puana geriledi. Dün Türkiye cephesinde istihdam ve bütçe rakamları açıklandı. Bütçe cephesi olumlu gitmeye devam ederken yılın ilk iki ayındaki gerçekleşme 2014 hedeflerinin ulaşılabilir olduğunu gösterdi.

İstihdam cephesinde ise mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %9.4’e gerilerken hizmet odaklı istihdam artışının ön plana çıktığı gözlendi.

Bununla birlikte, istihdam verisinin Aralık ayına ait olması nedeniyle eski bir data olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye açısından günün en önemli gündem maddesi TCMB’nin düzenleyeceği Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. TSİ14:00’te sonucu açıklanacak olan PPK’dan herhangi bir sürpriz beklenmiyor. Yine de TCMB’nin genel makro ekonomik tabloya ilişkin görüşü ve ileride izleyeceği para politikası uygulamalarına ilişkin vereceği sinyallerin önemli olacağını düşünüyoruz. Son dönemde açıklanan makro ekonomik veriler karışık sinyaller içeriyor. Tüketim tarafı ve kredi büyümesine ilişkin veriler ekonomide anlamlı bir soğuma olduğunu gösteriyor. Ancak, sanayi üretim rakamları sanayideki canlılığın sürdüğünü gösteriyor. Bu uyumsuzluğun kalıcı olmayacağınıve büyük bir ihtimalle stoklarda artışa yol açmak suretiyle önümüzdeki dönem sanayi üretiminde keskin bir daralmaya yol açabileceğinden endişe ediyoruz. Şubat ayı manşet enflasyonu beklentilerin bir miktar altında kalsa da hem çekirdek rakamlar hem de hizmet sektöründe beş yılın zirvesine çıkan yıllık veri, TCMB’nin uzunca bir süre mevcut sıkı duruşunu sürdürmesi gerektiğini gösteriyor. Buna ilave olarak hem iç kaynaklı siyasi riskler hem de yurtdışında artış kaydeden güvenlik endişelerinin TCMB’yi temkinli olmaya iteceği kanaatindeyiz. Buna ilave olarak Hazine’nin düzenleyeceği borçlanma ihalesi de takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Küresel bazda Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) bugün başlayacak olan iki günlük faiz toplantısı takip edilecek. FED’in faiz toplantısına (Federal Açık Piyasa Komitesi) yönelik sürpriz bir adım atması beklenmiyor. FED’in tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık bir azaltıma gitmesi ve mevcut politika duruşunu koruması öngörülüyor. Yarın akşam karar sonrasında yayımlanacak olan FED üyelerinin makro ekonomik ve faiz tahminleri ile Başkan Yellen’in basın toplantısı yakından izlenecek. Hem tahminler hem de Yellen’in açıklamaları içerisinde FED’in gelecekte izleyeceği para politikası uygulamalarına yönelik sinyallerin yakından takip edileceğini öngörüyoruz. Özellikle de FED’in para politikasını işsizlik oranına bağlayan söylemden vazgeçilebileceği ve faizlerin uzunca bir süre düşük seviyede tutulacağı görüşünün kuvvetlendirileceği öngörülüyor. Bu yönde kuvvetli bir söylem küresel risk iştahı açısından olumlu olabilir.

Rusya’ya yönelik olarak alınan ilk ambargo adımları sadece 21 kişi ile sınırlı kalırken bunun kısa sürede genişletilmesi bekleniyor. Şüphesiz, Kırım’ın bağımsızlık kararı alması ve Rusya’nın bunu tanıması sonrasında meydana gelecek gelişmelerin etkili olacağı kanaatindeyiz. Bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün yapacağı açıklama önemli olacak. Bu açıklamanın tansiyonu artırıcı yönde olması durumunda küresel mali piyasaların yeniden satış baskısına maruz kalabileceğinden endişe ediyoruz.

Bu sabah Asya piyasalarındaki olumlu başlangıcın ardından gözler Rusya üzerinde olacak. ABD’de açıklanacak TÜFE enflasyonu ile konut istatistikleri; Almanya’da ZEW tüketici güveni yakından izlenecek veriler arasında ön plana çıkıyor.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.