Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Türk mali piyasalarındaki iyimser havanın korunmakla birlikte bir miktar kar realizasyonu ihtiyacının başgösterdiği kanaatindeyiz.

USDTRY kuru açısından 2.0750 seviyesinin teknik anlamda hedef sahasında olduğu görüşünü koruyoruz.

Bir yandan gelişmekte olan ekonomilere yönelik risk algılamalarındaki iyileşme, diğer yandan seçimler sonrasında azalan siyasal belirsizlikler Türk mali piyasalarının iyimser bir eğilim kaydetmesine yardımcı oluyor. Bu eğilim dün de korundu. USDTRY kuru tahminlerimize paralel olarak 2.10 seviyesinin altına inerek 2.0880’e varan bir düşüş sergiledi. BİST-100 endeksi %2 oranında artarak son dört ayın zirvesine çıktı. Bono ve tahvil piyasasındaki olumlu hava pekişirken 10 yıllık tahvil faizi %10.0 seviyesi ile son iki ayın en düşük düzeyine geriledi. Türkiye’nin kredi riskinde de iyileşme sağlanırken 5 yıl vadeli CDS primi 205 baz puana gerileyerek 17 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu. TL’deki değerlenme kur oynaklığına da yansırken 1 ay vadeli USDTRY ATM volatilitesi %10.5 ile son dört ayın en düşük düzeyini görmüş oldu.

Döviz kurlarındaki hareketlerin Türk mali piyasaları için temel belirleyici unsur olduğunu uzun zamandır vurguluyoruz. Son dönemdeki hareketler de bu görüşümüzü açık bir şekilde destekliyor zira Türkiye’de hem hanehalkı hem de şirketler açısından döviz kurları büyük bir önem taşıyor, hem tasarruf hem de borçlanma enstrümanı olarak hayatımızda önemli bir yer tutuyor.

2000’li yılların başına göre azalıyor olsa da Türkiye ekonomisindeki dolarizasyon eğilimini azımsamamak gerekiyor. Bu nedenle de Türk Lirası’nın aşırı zayıflaması yönündeki politikalar ve söylemlerin ne derece manalı olduğu bir kez daha gözden geçirilmelidir. Son günlerde TL’de yaşanan değer kaybının hem finansal ürün fiyatlarında, hem şirketler kesiminin finansal tablolarında, hem de yerleşiklerin genel risk algılamalarında hatırı sayılır bir oranda iyileşme yol açtığını not etmekte fayda görüyoruz.

Türk mali piyasalarındaki iyileşme, Hazine’nin önden yüklemeli bir borçlanma stratejisi izlemesine de yardımcı oluyor. Küresel ortamın da uygun olmasını fırsat bilen Hazine Müsteşarlığı dün 2023 vadeli Euro cinsi tahvil ihracı ile uluslararası piyasalardan 1 milyar Euro borçlanmaya gitti. Hem gelen teklif miktarı, hem de gerçekleşen borçlanma maliyeti, Türkiye’nin yatırım yapılabilir cinsinden kredi notunu teyit eder cinstendi. Bu ihraç ile birlikte Hazine’nin 2014 yılı dış borçlanma ihtiyacını hemen hemen karşıladığını görüyoruz. Bugünden sonra, hem iç hem de dış konjönktürün müsait olması durumunda, Hazine’nin 2015 yılı dış borçlanma ihtiyacını rahatlatıcı yönde adımlar atabileceğini düşünüyoruz zira Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarına başlamasının beklendiği bir yıl içerisinde dış finansman ihtiyacının düşük olması önemli bir güç göstergesi olarak kabul edilebilir.

Dün açıklanan sanayi üretim rakamları, üretim tarafındaki iyimserliğin Şubat ayında da sürdüğüne işaret etti: Sanayi üretimi Şubat’ta geçen yılın aynı dönemine göre %4.9 artış kaydederken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks, bir önceki aya göre sadece %0.1 oranında geriledi.
Tüketici güveni göstergelerine baktığımızda Şubat ayında ciddi bir erozyon yaşandığını görmüştük. Tüketici güvenindeki bozulmaya rağmen sanayi üretimindeki canlılığın sürmesi tezat yaratıyor. Bu durumun kalıcı olmayacağı aşikar. Eğer tüketim zayıf ise sanayi üretimindeki artış stok büyümesine neden olup önümüzdeki aylarda sanayi üretiminde keskin bir daralmayı beraberinde getirecektir. Ya da tüketici güvenindeki bozulma geçici olacak ve ekonomi yeniden ivme kazanacak. Bu arada, IMF dün Türkiye için ekonomik tahminlerini güncelledi. Buna göre daha önce %3.5 olarak yapılan 2014 yılı büyüme tahmini %2.3’e güncellendi

Son günlerde Amerikan teknoloji hisselerinde yaşanan satışların tüm Amerikan hisse senetlerine yayılabileceğine ilişkin endişeler bulunmaktaydı. Dünkü günlük bültenimizde bu hususa yer ayırmış, fiyat-kazanç rasyolarını ön plana çıkarmak suretiyle teknoloji hisselerindeki satışın kar realizasyonu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yorumunda bulunmuştuk. Bu görüşü hala savunuyoruz. ABD endekslerinin dünkü işlemlerde hafif oranda da olsa yukarı yönlü eğilim kaydetmeleri de bu görüşü bir miktar destekliyor. Daha genele çıkıp gelişmiş ülke Borsalarını değerlendirdiğimizde, bu yılın başında yaşanan olumlu havanın makro ekonomik değişkenlerce desteklenmemesi nedeniyle bir düzeltmeye ihtiyaç doğduğu, son günlerde de bunun realize olduğu kanaatindeyiz. Diğer taraftan, gelişmekte olan ülke piyasaları yılın başında sert anlamda satış baskısına maruz kalmıştı. Aralarında Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Rusya gibi ekonomilerin ön plana çıktığı grubun gerçekleştirdiği ciddi faiz artırımları ile bu ekonomilerin risk/getiri dengesi cazip seviyelere geldi. Başka bir ifadeyle, faiz artırımı ile getirilerin riskleri karşılar düzeye gelmesi, son günlerde yaşanan yatırımcı ilgisinin ardındaki temel neden olarak duruyor.

Risk/getiri dengesinin başabaş düzeye gelene kadar bu iyimserliğin süreceğini, sonrasında ise risklerin yeniden ön plana çıkabileceğini düşündüğümüzden dolayı mevcut iyimserliğin uzun soluklu olmayabileceğini tahmin ediyoruz.

Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir ön plana çıkıyor. Japon Yeni’ndeki değerlenmenin Japon ihracatçı firmaları olumsuz etkilemesi nedeniyle Nikkei’de %2’ye varan bir düşüş gözlemliyoruz. Diğer Asya endekslerinde %1’e varan artışlar var. Amerikan vadelileri ile Avrupa endekslerine ilişkin öncü göstergeler yatay bir açılışa işaret ediyor.

Gündemde önemli bir makro ekonomik veri bulunmuyor. Türk mali piyasalarına yönelik iyimserliğin korunacağını ancak son günlerdeki olumlu havanın bir miktar kar realizasyonunu da tetikleyebileceğini öngörüyoruz. Bu nedenle gerek döviz piyasasında gerekse de hisse senetlerinde bir miktar kar realizasyonu olabilir. Yine de USDTRY kurunda teknik anlamda 2.0750’ye doğru bir hareket olabileceğini düşünüyoruz. Ya da, mevcut kısa vadeli iyimser havanın sonlanması için henüz bir neden göremiyoruz.



Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.