Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan piyasalardan kar realizasyonu ihtiyacı olduğuna ilişkin sinyaller geliyor.

Dün küresel mali piyasalara dalgalı bir seyir hakimdi. Her ne kadar sabah saatlerinde Çin kaynaklı olumlu makro ekonomik veriler ile iyimser bir görünüm kaydedilse de günün ilerleyen saatlerinde gelişen ile gelişmekte olan piyasalar arasında bir ayrışma olduğunu gözlemledik. Brezilya ve G.Afrika önderliğinde yaşanan satışların daha küçük oranlarda da olsa tüm gelişmekte olan piyasalara sirayet ettiğine şahit olduk. Bu satışların ardında somut bir neden olmasa da uzun zamandır yaşanan iyimserlik sonrasında kar realizasyonu yaşanma ihtiyacı oluştuğunu düşünüyoruz.

Gelişmiş ülke piyasaları ise bir yandan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günkü kararını beklerken diğer yandan ise ABD'de bir saat içerisinde iki kez revize edilen ISM imalat verisine tepki vermeye çalıştı.

Bunu yaparken de bir miktar dalgalı bir eğilim sergiledi. Sonuç itibariyle yaklaşık iki aydır küresel mali piyasaları etkisi altına alan iyimserlik dün bir miktar dozunu azalttı.

Türkiye cephesinde dünün en önemli gelişmesi şüphesiz TCMB Başkanı Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunum idi. Yılda iki kez gerçekleştirilen rutin bir sunum olmakla birlikte son dönemde para politikasına ilişkin eleştirilerin arttığı bir döneme denk gelmesinden ötürü oldukça önemsendi. TCMB'nin web sitesinde yayımlanan sunum açık bir şekilde eleştrilere cevap niteliğinde olup a) Ekonomik büyümenin zayıf olmadığı ve %4'lük bir büyüme hedefi ile uyumlu gittiğini; b) Yatırımların birçok ülke ile karşılaştırıldığında göreceli olarak güçlü olduğu; c) Faiz artırımının birçok anlamda olumlu yansımalar doğurduğu ve bozulan makro ekonomik tabloda düzeltme etkisi yarattığı; d) Erken ve hızlı bir faiz indiriminin enflasyonu yeniden yukarı yönde itebileceği vurgulandı. Sunum çıkışı hem Başçı'nın kısa yorumu hem de Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın basın toplantısında yaptığı açıklamalar işlerin yolunda gittiği algısı yarattı. Böylelikle, TCMB'nin bağımsızlığı ile ilgili son dönemde artan endişelerin şimdilik bir miktar azaldığını gözlemliyoruz. Dün iç kaynaklı ikinci olumlu gelişme ise Hazine'nin düzenlediği tahvil ihraçlarının başarıyla sonuçlanmasıydı. İhalelere gelen yüksek talep karşısında hem birincil hem de ikincil piyasada borçlanma faizi geriledi. Gösterge bileşik faiz %8.3'ler ile son yedi ayın en düşük düzeyine indi. Hazine'nin bugün düzenleyeceği üç ayrı borçlanma ihalesi de benzer yönde bir etki doğurabilir.

Bugünün iç kaynaklı en önemli gündem maddesi TÜİK'in TSİ10:00'da açıklayacağı Mayıs ayı enflasyon rakamları olacak. Öncelikle, TCMB daha önce yaptığı açıklamalarla enflasyonun Mayıs'ta zirve yapacağını belirterek piyasaları olumsuz bir tabloya hazırlamıştı. Zaten piyasa tahminleri de %0.7'lik bir aylık TÜFE artışı ile yıllık enflasyonun çift haneye ulaşacağını tahmin ediyor. Bu yönüyle bakıldığında piyasalarda olumsuz bir yansıma ihtimali zayıf görünüyor. Ancak, gıda fiyatları kaynaklı olumlu bir sürpriz ihtimali olduğu kanaatindeyiz. Özellikle de yaş sebze ve meyve fiyatlarında olumlu anlamda bir düzeltme olabileceği ve bu sayede aylık TÜFE artışının %0.2 civarında gerçekleşebileceği ihtimalini gözardı etmemekte yarar var. Bu yönde bir gerçekleşme, Hazine'nin başarılı ihaleleriyle de birleşince, ikincil piyasa faizlerinde bir miktar daha gevşeme yaratabilir. Bununla birlikte, büyük resimden baktığımızda, mevcut orta vadeli enflasyon görünümü ile faizlerin geldiği seviyenin kalıcılığı şüphe çekiyor.

Mart ayı sonundan bu yana Türk mali piyasalarında yaşanan iyimserliğin ana nedeninin küresel risk iştahındaki iyileşme olduğu kanaatindeyiz. Bir yandan Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarının geç ve bebek adımları ile olacağına yönelik sinyaller, diğer yandan ECB cephesinden beklenen niceliksel genişleme bu beklentileri hep canlı tuttu. Ancak, bu beklentilerin sonsuza kadar canlı kalması zor. Perşembe günü ECB'nin kararının "dağ fare doğurdu" algısı yaratma ihtimali var. ABD cephesinde ise olumlu makro ekonomik verilerin ardından FED'den faiz artırım ihtimalinin seslendirilmesi riski mevcut. Bunların ışığı altında, son dönemde sıklıkla dillendirdiğimiz üzere, orta ve uzun vadeli risklerin azaltılması yönünde pozisyonlar alınması gerektiği kanaatindeyiz. USDTRY kurunda 2.10 civarındaki dengelenmenin ardından yukarı yönlü bir hareket ihtimali var. BİST-100 endeksinde 80binli seviyelerden yorgunluk emareleri geliyor. Yılsonu TÜFE enflasyon tahminimizin %8.5 civarı olduğu bir ortamda mevcut bono ve tahvil faizleri de pek kalıcı görünmüyor.



Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.