Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

TSİ10:00’da açıklanacak olan GSYH rakamları yakından takip edilecek

Küresel mali piyasalardaki iyimserlik tam gaz sürüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen hafta düzenlediği ve önemli nitelikte kararlar aldığı toplantısının ardından küresel likidite koşullarının uzunca bir süre ucuz ve bol olmaya devam edeceğine ilişkin kuvvetli inanış, piyasaların iyimser kalmasına yol açıyor. Bu kapsamda gelişmiş ülke hisse senedi endeksleri tarihi zirvelerini bir adım daha ileri taşırken gelişmekte olan ülke endeksleri ise son dönemin en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Para birimleri, kredi risk primleri, emtialar, kısacası risk iştahındaki canlanmadan olumlu etkilenebilecek her finansal enstrüman olumlu eğilimler kaydetmeye devam ediyor. Küresel mali piyasaları son aylarda etkisi altına alan bu eğilimin suni nitelikte olduğu ve sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler olsa da likiditenin ucuz ve bol olduğu bir ortamda hiçbir yatırımcı olumsuz tarafta da kalmak istemiyor zira bu yönde bir strateji para kaybetmek anlamına gelecektir.

Dün Amerikan Merkez Bankası (FED) cephesinden gelen iki açıklama ile FED’in mevcut durumu uzun bir süre korumayabileceği sinyali geldi. Gerçi mali piyasalar her iki açıklamayı da görmezden gelse de dikkate değer oldukları kanaatindeyiz. Boston FED Başkanı Rosengren FED’in bilançosunu daraltma hususunda detaylar verirken piyasalardaki mevcut iyimser fiyatlama nedeniyle olası bir çıkış anında negatif tepkinin de çok sert olabileceğine vurgu yaptı. St Louis FED Başkanı Bullard ise faiz atırımlarına öngörülenden daha erken başlanabileceğini belirtti. Son dönemde ABD’den gelen güçlü makro veriler sonrasında Amerikan 10 yıllık tahvil faizi %2.60 ile son üç haftanın en yüksek düzeyine yükselmişti. Bu arada ne Rosengren ne de Bullard’ın Federal Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkına sahip olmadıklarını da not etmek gerekebilir. Önümüzdeki dönem açısından 18 Haziran’daki FED toplantısı ile 26 Haziran tarihinde açıklanacak FED’in favori enflasyon göstergesi PCE (kişisel tüketim harcamaları) enflasyonu yakından izlenecektir.

Türkiye cephesinde dün açıklanan ve büyümeye işaret eden Nisan ayı sanayi üretiminin ardından bugün de ilk çeyrek GSYH büyümesi açıklanacak. Reuters’in düzenlediği ankete göre GSYH’nin ilk çeyrekte %4.3; yılın genelinde ise %3 büyümesi tahmin ediliyor. Açıkçası bu rakamlar sene başındaki öngörülerin oldukça üzerinde bulunuyor. TL’deki ciddi değer kaybı ve sonrasında faizlerdeki yükseliş, seçim öncesi siyasi belirsizler derken ekonominin ilk çeyrekte yıllık bazda daralma kaydetmesi yönünde tahminler dahi bulunuyordu. Ancak, görünen o ki, ekonomik performans tahminlere göre daha iyi gerçekleşirken 2014 yılı büyümesinin de Orta Vadeli Programdaki (OVP) %4’ün çok uzağında kalmayabileceği anlaşılıyor. Böyle bir ortamda ekonomiye destek vermek adına faizlerde önemli bir indirime gitmenin pek gerekli olmadığı algısı kuvvetlenebilir zira talep yönlü enflasyon baskılarının çok da gevşemeyeceği görülüyor. Bununla birlikte, küresel risk algılamalarındaki iyileşmeden ötürü TCMB’nin bu ve önümüzdeki aylarda ölçülü oranda faiz indirimlerine gitmesi kuvvetle muhtemel... Bu arada, TCMB’nin acil bir şekilde küresel likidite koşullarından faydalanıp Döviz rezervlerini desteklemek adına döviz alım ihalelerine geçmesinin de faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Küresel mali piyasalardaki iyimserlik korunuyor. Sabah Asya işlemlerinde Japonya dışında %0.7 civarında artışlar görüyoruz. Yurtdışı gündemde önemli bir haber bulunmuyor. İçeride TSİ10:00’da açıklanacak 1Ç dönemi GSYH büyümesi izlenecek. EURUSD paritesindeki hareketler son dönemde merakla izleniyor. ECB’den genişleme yönünde gelen adımlar ve sinyallere rağmen EURUSD paritesinin yukarıda kalması soru işaretlerine neden oluyor. Ancak, ECB’nin niceliksel genişlemeyi de gündemine alabileceği beklentisinden hareketle EURUSD paritesinde yılın ikinci yarısında aşağı yönlü bir hareket olacağını düşünüyoruz. Grup olarak yol sonu beklentimiz 1.28 düzeyinde bulunurken Bloomberg’in derlediği tahminlerin ortalaması ise 1.32 düzeyinde yer alıyor. Türkiye’de hisse senedi ve bono&tahvil piyasalarındaki iyimserlik, tahminlerimizin de ötesinde sürüyor. Bunda küresel likidite koşullarının belirleyici olduğu aşikar. USDTRY kuru 2.08-2.12 bandı içerisinde salınmayı sürdürüyor. Yakın gelecekte Türk mali piyasaları açısından yurtdışı gelişmelerin belirleyici olmayı sürdüreceği kanaatindeyiz. Ancak, son dönemde sıklıkla vurguladığımız üzere, mevcut iyimserliğin kalıcı olma ihtimali pek kuvvetli bulmuyoruz ve bu nedenle de risklerden kurtulmak adına iyi bir fırsat sunduğu kanaatindeyiz.



Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.