Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(12:52'de güncellendi)

Altın, ABD Merkez Bankası Fed'den bir yetkilinin faizlerin önümüzdeki yıla kadar artırılmaması gerektiğini belirtmesi sonrası, 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın, yüzde 0.6 artışla 17 Şubat'tan bu yana en yüksek seviye olan ons başına 1,232.44 dolara çıktı. Altın Singapur saati ile 15:15'te 1,228.50 dolar oldu. Altın, Cuma günü yüzde 3.1’lik haftalık bir artış kaydederek 16 Ocak’tan bu yana en büyük ralliyi gerçekleştirdi. Kıymetli metal, Şanghay'da Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Yatırımcılar, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştireceği faiz artırımının zamanlaması için ABD ekonomik verilerini takip ediyor. ABD’de Tüketici Güveninin zayıflaması ve fabrika üretiminin hafiflemesi ile birlikte Bloomberg Spot Dolar Endeksi Cuma günü düşüşü 5. haftaya taşıdı. Endeks böylece Ekim 2013’ten bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydetti. Altın yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonlar, 1 ayın en büyük yükselişini gösterdi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, faiz oranlarının 2016 yılı başına kadar sıfıra yakın tutulması yönündeki çağrısını yineledi. Evans, enflasyonun Fed hedefinden hala uzak seyretmesi dolayısıyla ilk faiz artırımının ardından kademeli bir yükseliş yapılması gerektiğini vurguladı. Fed'in Nisan ayı toplantı tutanakları Çarşamba günü yayınlanacak.

Michigan Üniversitesi’nin öncü tüketici güveni endeksi Mayıs ayında Aralık 2012’den bu yana en büyük düşüş gösterdi. Fabrika üretimi geçtiğimiz ay değişiklik göstermedi. Üretim Mart ayında yüzde 0.3 yükselmişti. Otomobiller ve parçalar hariç tutulduğunda üretim Nisan ayında yüzde 0.1 geriledi. Bir önceki ay yüzde 0.1’lik bir artış kaydedilmişti.

Haziran vadeli aktın kontratı, Comex’te yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 1,232 dolardan alıcı buldu. Kontrat geçtiğimiz hafta yüzde 3.1 yükseldi. Spekülatörler, 12 Mayıs itibarıyla yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyonları yüzde 14 artırarak 36,150’ye çıkardılar. Uzun pozisyonlar böylece yükselişi 3. haftaya taşımış oldu.

(12:52'de güncellendi)