"Sosyal Güvenlik Uzmanlığı" eğitimlerine başlayalı 3 yıl oldu ve amacım bilenler çoğalsın, etraflarına bilgileriyle ışık saçsınlar, bu arada da meslek ve para sahibi olsunlar idi. Ne güzel ki amacıma ulaşıyorum. 350'den fazla olmak kaydıyla hemen her ilde öğrencim var ama bir süre eğitime ara veriyorum"

"Merhaba Hocam,
Sınıfta, ilk derste, 'Amacınız ne?' diye sorduğunuzda; sıra bana geldiğinde 'bilirkişi' olmak olduğunu ve bu konuda uzmanlaşmak istediğimi dile getirmiştim. Belki hatırlarsınız, bir iş görüşmesinde kısa vadedeki hedefimin Ali Tezel 'Sosyal Güvenlik Uzmanlığı' eğitimine gitmek istediğimi söylediğimde, sizi küçümseyen bir tavırla küstahlık taslayan Personel Özlük İşleri Müdürü ile bir diyalog yaşamıştım. 'Ne gerek var?' dercesine imalı konuşmalar yapmıştı, bunu size anlatmıştım.
Bugün hocam, Türkiye genelinde 16 ilde 60'tan fazla mağazaya sahip çok büyük bir Amerikan şirketinde İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. 2012 yılı 'Bilirkişi Listesi' açıklandı ve 2851-141 Murat Sümer, İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak 'Bilirkişi Listesi'nde yer alıyor. Bu belge benim hayatımda köklü değişikliklere neden oldu. Ufkumu genişletti.
Bugün yemin ettikten sonra sizinle Zülfiye Hanım'la yapmış olduğumuz konuşmada bize halen destek vermek istemeniz, kendime olan güvenimi daha da artırdı. Kursa gelirken sıradan bir bordro uzmanı olarak çalışan ben, bugün İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışıyorum. Ben sadece 29 yaşındayım hocam.
Öncelikle tüm hocalarıma sevgilerimi gönderirken, bize yapmış olduğunuz katkılardan dolayı size ne kadar çok teşekkür etsem az olur. Daima şükrediyorum, Allah doğru insanları karşıma çıkarsın diye. Allah size daha fazlasını versin. Sevincimi sizinle paylaşmak istedim." ■ Murat Sümer

***

Oğlundan ana-babaya aylık verilir

"Ali Bey, oğlum 1998 yılında vefat etti ve ben emekli değilim. Eşim ise emekli, oğlumdan aylık alabilir miyim? İsmi saklı

Hanımefendi, çocuklarından ana ve babaya aylık bağlanır ama bunun üç bölümü var.
Sizin oğlunuz 1998 yılında, yani 1 Ekim 2008 gününden önce vefat etmiş. O yıllardaki kural ise, "geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı belgelenen" idi. Bu sebeple SGK'ya oğlunuzdan aylık için müracaat edin. SGK yapacağı incelemelerle "Oğlun sağlığında senin geçimine katkıda bulunmuş" derse (babanın emekli olduğunu sorun etmezse) size aylık bağlanır. Bağlamazsa dava edin.

■ 1 Ekim 2008 gününden sonra çocuğu ölen annelere evlatlarından aylık bağlanma şartı:
Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye
bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i oranında aylık bağlanır.

■ Evlatları 1 Ekim 2008 ila 6 Ağustos 2003 arasında vefat etmiş ana-babaya aylık:
Sigortalının ölümü tarihinde eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamı, sigortalıya ait aylıktan aşağı olursa, artanı, eşit hisseler halinde, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmayan veya 2022 Sayılı Kanun'a göre bağlanan aylık hariç olmak üzere buralardan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almayan ana ve babasına aylık olarak verilir. Ancak, bunların her birinin hissesi sigortalıya ait aylığın % 25'ini geçemez.
Sigortalının ölümüyle eşine ve çocuklarına bağlanabilecek aylıkların toplamı, sigortalıya ait aylıktan aşağı değilse ana ve babanın aylık bağlanma hakları düşer.

■ Evlatları 6 Ağustos 2003 tarihinden önce vefat etmiş ana-babaya aylık:
Sigortalının ölümü tarihinde eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamı, sigortalıya ait aylıktan aşağı olursa, artanı, eşit hisseler halinde, geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı belgelenen ana ve babasına aylık olarak verilir.

Advertisement