Meclis Başkanımız yeni Anayasa çalışmalarına toplumdan ve bilim adamlarından katkı gelmediğini defalarca dile getiriyor ve gerçekten de haklı. Ben de çorbada tuzum olsun diye Anayasa için çalışma hayatı konusunda önerilerimi gönderiyorum

Anayasa önerilerim:
1- Milletvekili emekli aylıkları asgari ücretin üç katını geçemez. Milletvekili maaşı ise beş asgari ücreti geçemez.
2- Milletvekillerinin aylıkları ve emekli maaşları konusunda TBMM yasal ve Anayasal düzenleme yapamaz. Yapılacak düzenleme mutlaka halk oylamasına sunulur.
3- Asgari ücret dört yılda bir genel seçimler esnasında halk tarafından belirlenir. Belirlenen asgari ücret bir önceki yılın enflasyon oranı ile GSMH oranı kadar gelecek seçim dönemine kadar her yıl artırılır. Devlet seçimlerde asgari ücreti belirleme esas ve usulleri konusunda yasal düzenleme ile gerekli tedbirleri alır.
4- Çalışanların ve emeklilerin sosyal hak ve borçları ile emeklilik yaşı ve şartlarıyla ilgili değişiklikler geriye doğru uygulanamaz ve mutlaka halk oyuna sunulur.
5- Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir. Özel teşebbüs kurmak serbesttir. Devlet, özel teşebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır. Devlet, bağımlı çalışanların milli gelirden hak ettikleri payı almaları ve yaşanabilir bir ücret politikasını sağlamak üzere gerekli tedbirleri alır.
6- Çalışanlar sendikalı olup olmama konusunda özgürdür ancak her bir işyeri mutlaka bağlı bulunduğu bir işkolunda örgütlü bir işçi sendikası ile Toplu İş Sözleşmesi imzalamak ve çalışanlarının tamamını Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinden yararlandırmak zorundadır.

***

Sizler de önerilerinizi gönderin
Sayın okurlarım, sizler de bu önerileri veya kendi önerilerinizi yazıp, Sayın Cemil ÇİÇEK, TBMM Başkanlığı Ankara adresine gönderin ve Anayasanıza katkı yapın.

***

Genel Sağlık Sigortası sorularınıza cevaplar

Ben 2022'den yararlanıyorum ve engelli maaşı alıyorum, benim sorum 2022 den yararlananlar gelir testi yaptıracak mı? Mehtap Altıgöz

2022 aylığı alanlar eski adıyla yeşil kartlı yeni adıyla 5510/61 c'lidirler ve zaten gelir testi ile yeşil kart alırlar. Sizin gelir testine gitmenize gerek yok. Bir yıl içinde evinizde uzmanlar ziyaret edecek.

30 yaşındayım üniversiteden yeni mezun oldum. Nisanda askere gideceğim. Sağlık sigortam yok ama daha önce 3 aylık sigorta yaptırmıştım. Sağlık hizmetinden nasıl yararlanabilirim? 20 yaşındaki erkek kardeşimin de durumunu sormak istiyorum. Camoka

31 Ocak2012'ye kadar Kaymakamlığa veya SGK'ya gidip gelir testi yaptırın veya ayda 212 lira GSS primi ödemeye razı olun. Kardeşiniz de üniversite bitinceye kadar (en fazla 25 yaşına kadar) ana-babasının sağlık sigortasından yararlanır.

Benim 5000 günüm var. 01/07/1987'de SSK başlamış olmakla birlikte yaşım 43. Ne zaman emekli olabilirim? Çalışmazsam sağlık primi ödeyecek miyim? İsmail Ercan

50 yaşında en az 5375 gün ile emekli olabilirsiniz. Bundan sonra çalışmazsanız-prim ödemezseniz emeklilik yaşını beklerken sağlıktan GSS primi ödeyerek yararlanabilirsiniz. Tabii, eşinizin sağlığı varsa o zaman prim ödemeden eşiniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

İki senedir işsiz eski SSK'lı mühendisim, yaşım 38. Evim, eski bir arabam ve 80 bin lira birikimim var. Birikimimle 600 lira mevduat geliri elde ediyorum. Birikimlerime bakılarak 212 lirayı ödemek zorunda kalır mıyım? Sizce ne öderim, ödemesem gerçekten icraya kadar gider mi? İsmi Saklı

Anne ve babanızla birlikte ikamet ediyorsanız hepinizin gelir ve harcamalarınıza göre gelir testi yapılacak. Bu durumda 33, 106 veya 212'den hangisine gireceğiniz bu tespitlere bağlıdır. Anne ve babanızdan ayrı adresteyseniz ve tek başınaysanız o zaman sadece sizin gelir ve harcamalarınıza bakacaklar. Tedbirlerinizi almanızı öneririm

Advertisement