Advertisement

Ülkemizde 1 milyon kişiyi bulduğu tahmin edilen ve genelde ev hizmetleri ile ağır işlerde çalışan yabancı kaçak işçi sayısının yeni vize uygulamasıyla iki katına çıkacağı ileri sürülüyor

"Ali Bey, vizelerin 90 günden sonra yurtdışında 90 gün yaşamadan yenilenmemesi en çok bizim sektörü vuracak. Biz vatandaşlardan gelen, yabancı hizmetlisi, dadı, yaşlı bakıcısı taleplerine karşılık yurtdışı bağlantılarımızla genelde Moldova, Azerbaycan, Ermenistan gibi Doğu Bloku ülkelerinden kadınlar getirtiyoruz. Erkekleri ise genelde İran, Azerbaycan gibi ülkelerden dökümhaneler, inşaat işleri, çatı-duvar işleri için getirtiyoruz. Elimizde gerçekten hem talep eden hem de gelmeyi isteyenler bakımından büyük bir portföy var.
Eski uygulamada bir eve veya işe yerleştirdiğimiz yabancı çalışanı bir gün yurtdışına gönderip ertesi gün tekrar işine devam ettiriyorduk. Şimdi, bu çalışanı 90 gün Türkiye'de çalıştırdıktan sonra 90 gün de yurtdışında bekletmemiz gerekecek. Böyle olunca aynı işi iki kişiye vereceğiz; 90 gün biri, diğer 90 gün de diğeri çalışmış olacak. Yani, sayı 1 milyon ise 2 milyona çıkacak. Piyasa bunu istiyor ve biz de talebi karşılıyoruz; yasakçı yaklaşımlar yerine buna çözüm bulunsa olmaz mı? Lütfen ismimi gizli tutunuz."

'Bakıcımdan vazgeçemem'

"Ali Bey, merhaba. 4 yıldır oğluma bakan Gürcistanlı bakıcımız 3 ayda bir ülkesine giriş-çıkış yapıyordu, vize sorunumuzu hallediyorduk. Yeni kanundan sonra bunun bir yolu yok mu; ille de kaçak mı çalışması lazım? Ben bakıcımdan vazgeçmek istemiyorum; lütfen bir yolu varsa bizi bilgilendirin. Benim gibi onbinlerce aile var. Ayrıca Türklerde yatılı eleman bulmak çok zor; bu yönünü düşünmeden bizim gibi aileleri zor durumda bırakıyorlar."
Nazlı K. -Antalya

Hanımefendi, soyadınızı ne olur ne olmaz diye gizledim. Zira, esasen hem yabancı çalıştıran hem de çalışan Türk kanunlarına göre suç işliyor; ama sizin de ifade ettiğiniz gibi bu bir ihtiyaç. Ülke bir tartışsın, nasılsa bir yol bulunur.

 

Karşıt Görüş

'Yabancıları ve ajanslarını nereye şikâyet edelim?'

"1 milyon vatandaşımızın çalışabileceği pozisyonda 1 milyon kaçak yer işgal ediyor. Üç hafta önce oğluma bakıcı için gazeteye ilan verdim. Arayan ajans ve kadınların çoğu kaçak işçiydi. Kaçak işçilerle yaşanmış pek çok kötü tecrübe var. Kaçak işçileri nereye şikâyet edebiliriz?" Figen Dinçer

Figen Hanım, yabancı kaçak işçileri şikâyet edebileceğiniz en iyi telefon numarası, polisin numarası olan 155'tir. Polisin yabancılar şubesi bu işlere bakıyor. Ayrıca, Çalışma Bakanlığı ve SGK'nın numarası olan Alo 177 de aranabilir. Ancak unutmayın, sizin elinizde olanların hepsi ilgili makamlarda da vardır. Bu konuda, ünlü bir polis müdürünün sözünün tam yeri: "Bir ülkede mafya varsa polis yoktur, polis varsa mafya yoktur; her ikisi de varsa birlikte çalışıyorlardır."