Advertisement

ABD ekonomisine ilişkin olarak gelen son veriler piyasaların moralini bozdu. Aylar önce resesyondan çıkmış bu ekonominin içinde bulunduğu durumdan kurtulma olasılığını azalttı. Güçlü canlanma bekleyişleri bir başka bahara kaldı.
Sanayi üretimindeki daralmalar, konut sektörünün ikinci bir dip yapması, işsizlik verilerinin beklenenden kötü çıkması ve enflasyonun bir risk unsuru olarak ortada bulunması "ne olacak bu ABD'nin hali" sorularını tekrar akla getirdi.
Bu bağlamda çarşamba günü hisse senedi piyasalarında yüzde 2.5'i aşan kayıplara ve ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizlerinin yüzde 3'ün altına düşmesine baktığımızda piyasa oyuncularının bu tedirginliklerini açıkça görmekteyiz.

IMF DE YANILIR
IMF'nin nisan ayında yayınladığı son Dünya Ekonomik Görünümü Raporu'nda ABD ekonomisi için 2011 ve 2012 yıllarında öngördüğü yüzde 3'e yakın büyüme oranlarının gerçekleşmesi de giderek güçleşiyor.
Avrupa'nın durumu malum. Yunanistan krizi nedeniyle hava şimdi daha da olumsuzlaşmaya başladı.
Deprem sonrası Japonya'nın toparlanması zaman alacak.
Çin'de de işler iyi gitmiyor. Büyüme hızında azalma var. Enflasyon riski gün geçtikçe artıyor.
İşte böylesi bir ortamda IMF'nin nisan ayındaki "dünya ekonomilerinde canlanma güç kazanıyor" varsayımı geçerliliğini çok kısa sürede kaybetti. Global ekonomiyi bir otomobile benzeten Pimco'nun CEO'su Mohamed El-Arian, "Şoförün bir ayağı gaz pedalında, diğer ayağı ise frende, öylece gidiyor" diyor. Doğru bir saptama.

İKİ OLASILIK
Şimdi iki olasılık var:
Birincisi, ABD'nin bütçe sıkıntıları nedeniyle kullanamayacağı maliye politikası araçları yerine Merkez Bankası'nı tekrar devreye sokarak ve yeni bir tahvil alım programı ortaya koyması.
Bunun anlamı QE diye adlandırılan programın 3. aşamasına başlanıp piyasaya ek likidite verilmesinden başka bir şey değil.
Bir taraftan ek para basılıp enflasyonist bekleyişleri yükseltecek, diğer taraftan da başarı elde edilemediğinde yüksek işsizlik ve düşük büyüme ile birlikte stagflasyona neden olabilecek bu politika birçok riski bünyesinde taşıyor.
QE3 şeklindeki politika uygulamasından elde edilecek kazançların oluşacak maliyet ve risklerden düşük olacağını düşünüyorum. Sadece para politikası ile bu açmazdan çıkılması güç.
İkinci olasılık, doların daha fazla değer yitirmesine olanak sağlayarak dış talep yardımı ile canlanmayı gerçekleştirmek.
Bu durumdan yararlanacak bir başka ülkenin de Çin olacağını düşündüğümüzde Asya'nın da global canlanmaya omuz vermesi beklenebilir.
Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri çok önemli. İşsizlik rakamları kötü gelirse yaz aylarının çok daha sıcak geçeceği kesin.