Advertisement

Geçtiğimiz hafta iPhone 5 lansmanının yapıldığı gün, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda gerçekleşen 3 günlük Avrasya Bilişim Zirvesi için Türkiye'ye gelen Alcatel Lucent Bell Labs'in Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim stüdyomuza uğradı.
Dr. Jeong Kim Alcatel Lucent'ın dünyaca ünlü Ar-Ge laboratuvarı Bell Labs'in başında. Şirketin yıllık cirosu 15.3 milyar Euro, yıllık araştırma geliştirme bütçesi ise 2.5 milyar Euro. Dr. Kim'e bu bütçeyi her yıl nasıl harcadıklarını soruyorum. Kim, bu bütçeyi nasıl araştırma ve cihaz geliştirmeye harcayıp bu cihazlarla birbirimize bağlanmamızı sağladıklarını anlatıyor.
Dr. Kim'in Bell Labs adına, Amerikan televizyon ödüllü Emmy ve müzik ödülü Grammy aldığını öğrenince, "Bir teknoloji firması nasıl Grammy ve Emmy alır?" diye soruyorum. Taksimetrenin mucidi Dr. Kim'in, 33 bin patenti ve 7 Nobel ödülü olan laboratuvarın nasıl Emmy ve Grammy ödüllerini aldığına dair cevabı çok net: "Yüksek çözünürlüklü televizyon sayesinde dizilerin yüksek çözünürlükle izlenmesini sağlayınca Emmy aldık. Grammy ödülleri ise müzisyenlere veriliyor. Biz Grammy'yi, geliştirdiğimiz lazerli transistörlü radyo sayesinde aldık. Her ikisini de laboratuvarımız adına ben teslim aldım" diyor.
Dr. Kim üzerlerinde çalıştıkları yeni teknolojinin, tablet jenerasyonun pazarda yarattığı video trafiğini sağlamak olduğunu söylüyor. Herkes mesaj göndermenin yanı sıra video indirmek ve izlemek isteyince artan trafik, ağ üzerinde büyük baskı oluşturuyormuş. Bu trafiği kaldırabilecek teknolojiler üzerinde çalışıyorlarmış.
Alcatel Lucent, Amerikan pazarında yakaladığı büyümeyi diğer pazarlarda sağlamak için yeniden yapılanmaya gitti. Dr. Kim yeni düzende Bell Labs'e Başkanlık etmenin yanı sıra Alcatel Lucent'ın küresel stratejisinden sorumlu olarak patent portföyünü yönetecek.

'BÜYÜME İÇİN TÜRKİYE'DEYİZ'
ABD pazarında yakaladıkları başarıyı Türkiye gibi pazarlarda geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kim, bu yüzden Türkiye'ye geldiğini söylüyor. Alcatel Lucent'ın dünyasında Türkiye'nin yerine gelince rakamlar ilk bakışta küçük gibi gözüküyor. Alcatel Lucent Türkiye'nin yıllık Ar-Ge bütçesi 2.5 milyon Euro ama 33 milyon Euro'luk bilişim ihracatı yapıyor. IT hizmeti ihracatı olarak hem çevre ülkelere Türkiye'den teknik destek veriliyor hem de Türkiye'deki merkezden dış ülkelerdeki sorunlar internet üzerinden çözülüyormuş. Dr. Kim'e göre gelecek potansiyeli açısından Türkiye pazarı Alcatel Lucent için önemli. Kim, "Burası inanılmaz bir pazar, genç nüfus ciddi bir potansiyel. Biz büyüme için Türkiye'deyiz, yatırımlarımızı geliştireceğiz ve fırsatları değerlendirmek istiyoruz" diyor.

'IT İHRACATINDA POTANSİYELİNİZ BÜYÜK'
Kim, "Ar-Ge teşvikleri IT ihracatını artırmak için ekosistemin gelişmesi açısından çok önemli. Zekice yatırım yaparsanız IT ihracatında potansiyeliniz büyük" diyor. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Kemal Cılız'a göre ise Türkiye yazılım hizmet ihracatında resmi rakamlara göre 8 milyon TL gözükürken şirketlere sorunca 732 milyon TL. 66.7 milyar TL büyüklüğüne ulaşan bilişim sektöründe henüz bilişim ihracatının payı küçük. Ama bilişim sektörü ihracat yapıyor ve önü açık.
Kim ile sohbetten anladığıma göre çevre ülkelere katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını gerçekleştirmek için bilişim sektörüne destek vermek çok önemli. TÜBİSAD'ın son çalışmasına göre Türkiye'de bilişim sektörünün GSMH'dan aldığı pay yüzde 4; bunu yüzde 6.5'e çıkarırsak Türkiye ekonomisinde yüzde 8.5'lik büyümeye ulaşabiliyoruz. İşte bu nedenle 2023 hedeflerinde koyulan büyüme rakamına ulaşabilmek için bilişim sektörünün itici gücünden faydalanmalı.