Advertisement

Geçtiğimiz haftayı baştan sona 8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleriyle geçirdik.
Cinsiyet eşitsizliğinde 136 ülke arasında 127'nci sırayla kötü durumda olan ülkemizde iş dünyasında kadının önemi giderek daha fazla anlaşılıyor. Öyle ki bazı etkinlikler bu hafta bile devam ediyor. Ben bu etkinliklerin kimisine konuşmacı, katılımcı, kimisine gazeteci olarak davetliydim. Konu kadın olunca pozitif ayrımcılığımla etkinlikten canlı yayına koşmaktan başım döndü, ama değdi. Sanayicisinden finansçısına, girişimcisinden danışmanına Türkiye'de kadın konularını konuşma, dinleme fırsatı buldum.
Uluslararası danışmanlık firması Accenture'ın 40 ülkede Dünya Kadınlar Günü için düzenlediği 200 etkinlik kapsamında Türkiye'de verilen davette, Türk medya dünyasında kadını temsilen kendi kariyerim hakkında sunum yaptım. Sonuçta ileride kızımla paylaşabileceğim karikatürleri bana hazırlama fırsatı verdikleri için Accenture Türkiye ye teşekkürler. Bu arada Grant Thornton un dünya kadın yöneticiler araştırmasına göre Türkiye de tepe yöneticilerin yüzde 31 'i kadınmış. TÜİK'in açıkladığı "kadın" rakamlarıyla sınıfta kalan Türkiye, bu oranla dünyada sekizinci sırada yer alıyormuş. Eğitim alamayan her beş kadından birinin yoksul olduğu ülkemizde fırsat bulan Türk kadını dünya çapında başarıyor. O yüzden Türk kadının bu potansiyelinden faydalanmamız lazım.
Pepperdine Üniversitesi öğretim üyesi Roy Adler'in Fortune 500 şirketleri arasında yaptığı araştırmaya göre, kadın yönetici sayısı fazla olan şirketler, pazar payı, sermayesi ve hisse senedi değerine göre daha iyi performans gösteriyor. Fortune 500'de kadın yöneticisi fazla olan 25 şirket faaliyet gösterdikleri sektörün ortalamasına göre yüzde 34 daha iyi performans gösteriyor. Sektör ortalamalarının kâr yüzdesi yüzde 4.8 olurken kadın yönetici taraftarı firmalar ortalama yüzde 6.4 kârlı çıkmışlar.
Tüketen kadın yönetince şirketler daha kârlı çıkıyor. Renault Nissan CEO'su Carlos Ghosn bunu uluslararası şirketlerin giderek daha iyi kavradığını Davos ta katıldığı oturumda paylaşmıştı. Türkiye de ise kadın yöneticilerin şirketin performansına olumlu katkısını kavrayan CEO ların başında Eczacıbaşı Grubu CEO'su Erdal Karamercan ve Birleşmiş Milletlerce işyerindeki cinsiyet eşitliği uygulamaları için ödüllendirilen Boyner Grubu CEO'su Cem Boyner geliyor. Mentor kurucusu ve yöneticisi Hande Yaşargil'e göre yönetim kurullarında kadın sayısını artırmada tavsiye kararı yeterli olmuyor kota konursa yönetim kurullarında kadın sayısı artar. Türk sanayi şirketlerine ve holdinglere Dünya Kadınlar Günü vasıtasıyla duyurulur.
Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinden bir diğeri İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) idi. İSO'nun 17 bin kadar üyesi var. Kadın üye sayısı bilinmiyor. Ancak 104 Meclis üyesinden sadece 6'sı kadın olunca kariyerlerimiz boyunca biz "Kadın gazeteciler ilk defa kadın sanayicilerle buluşuyor" daveti alınca çok şaşırdık. Son seçimde yönetime girmeyi başaran iki kadının bu farkı yarattığını dinleyince mutlu olduk. İSO Meclis Başkanı olan Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Anlayacağınız kadın kadının derdinden anlıyor ve iş dünyasında yer alan kristal tavanı delmek için kadınlar kadınları yukarı çekmeli. İşte bu yüzden İSO Yönetim Kurulu üyesi Sultan Tepe'den gelen öneriyle İSO Kadın Sanayiciler Platformu'nu kurduk. Amacımız Türk sanayiinde ve Sanayi Odası'nda kadın sayısını artırmak" diyor. 8 Mart Manifestosu nu açıklayan erkek egemen sektörlerde çalışan Türk kadın sanayicisinin hikâyeleri birbirinden ilginç. İlerleyen günlerde hepsine ayrı ayrı yer vermek gerekiyor.

'KENDİ İŞİMİ KURUYORUM'
Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER ise Anadolu da girişimci olmak isteyen kadınlara müthiş bir proje hazırlamış. Yıllardır İstanbul daki merkezlerinde girişimci olmak isteyen genç kadınlara verdikleri "İşimi kuruyorum" eğitimini, şimdi web üzerinden KAGİDER Akademi ile tüm Türkiye ye açıyorlar. KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan'a göre, kadının Türkiye ekonomisindeki yeri sadece bir cinsiyet meselesi değil, ekonomi meselesi. Türkiye nin ilk 10 ekonomi arasında yer alması için kadının ekonomiye katılım oranı yüzde 100 artmalı. Zaten ancak o zaman yüzde 30 olan bu oran gelişmiş ülkeler ortalaması olan yüzde 60'ı yakalıyor.
KAGİDER üyeleri "İşimi kuruyorum" eğitimini web e taşımayı finanse etmek için tiyatro yapmaya karar vermişler. En başarılı kim diye bakınca yolları BKM ile kesişmiş. Fon toplamak için BKM sponsorluğunda bir oyun hazırlıyorlar. BKM senaristleri KAGİDER için "Ben Bir Gün Kadınken... " adlı bir oyun yazmış. BKM Genel Koordinatörü ve Sanat Yönetmeni Celal Tak, 12 Nisan'da sahnelenmesi planlanan oyun için 15'i KAGİDER üyesi 20 kişilik bir ekibi 3 aydır çalıştırıyor. BKM'nin salonu 700 kişi; biletler 250 liradan satılacak, KAGİDER Akademi yi hayata geçirmek için gerekli miktar 500 bin lira! Destek vermek isteyenler 12 Nisan da sahnelenecek oyunu kaçırmasınlar.