Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu 2022 yılında da yatırım iştahının devam edeceğini söyleyerek, “Dünyadaki uluslararası doğrudan yatırımlara baktığımızda hızlı bir toparlanma görülüyor" açıklamalarında bulundu.

AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği), Türkiye ile ABD arasında ikili ekonomik kalkınmanın sürdürülmesine katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerini bu yıl üçüncü kez ödüllendirdi.

Ödül töreninde uluslararası şirketlerin Türkiye genel müdürleri Bloomberg HT’ye gündemi değerlendirdi.

“2022 yılında da yatırım iştahının devam edeceğini görüyoruz”

Ödül töreninde Bloomberg HT mikrofonlarına konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2021'in ilk 9 ayında 9,8 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini ve 4. çeyrek verileriyle de yatırımların pandemi öncesi seviyeye ulaşacağını söyledi.

Burak Dağlıoğlu, 2022 yılında da yatırım iştahının devam edeceğini söyleyerek, “Dünyadaki uluslararası doğrudan yatırımlara baktığımızda hızlı bir toparlanma görülüyor. Bizim rakibimiz olan ülkeler yani sınıflandırmada orta gelirli ülkelerin toparlanma seviyesi yüzde 30 civarında gözüküyor. İçerisinde bulunduğumuz çeyreğin verileri geldiğinde yatırım oranlarının pandemi öncesi seviyeye geleceğini biliyoruz. 2022 yılında da yatırım iştahının devam edeceğini görüyoruz.” dedi.

Dövizdeki dalgalanmalar dönemsel konular ve tabii ki yatırımcıların gündeminde”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, dövizdeki dalgalanmaların yabancı yatırımcının gündeminde olduğunu ancak doğrudan yatırımları engellemediğini söyledi.

Dağlıoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Dövizdeki dönemsel dalgalanmalar tabii ki yatırımcıların gündeminde. UDY yatırımları olarak baktığımız zaman daha uzun vadede planlamalar yaptıkları için bu konudan etkilenme oranları portföy yatırımcılarına göre daha farklı. Bu bağlamda bizim sıklıkla duyduğumuz Türkiye’nin temel değer önerileri. Yani bizim stratejik konumumuz, alt yapımızın varlığı ve endüstriyel aktivitenin çok yoğun olması gibi temel değer önerileri hala yerinde duruyor ve yatırım çekmeye devam ediyor.”

Ekonomik politikaların öngörülebilir, sürdürülebilir ve şeffaf olması gerekiyor”

AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu, ekonomik politikaların sürdürülebilir ve şeffaf olması gerektiğine dikkat çekerek iç pazardaki alım gücünün de korunması gerektiğini vurguladı.

Tankut Turnaoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Öncelikle ekonomik politikaların öngörülebilir, sürdürülebilir ve şeffaf olması çok önemli. Üyelerimizin yatırımlarını ve ticaretini artırabilmesi için bunlar önemli unsurlar. Bu anlamda bu alanda bozulmalar var şu anda. Bu bozulmaların stabil ve sürdürülebilir hale gelişi, planlamayı kolaylaştıracaktır. İhracata yapılan destek çok önemli, değerli ancak üyelerimiz aynı zamanda iç pazar için de buradalar.

İç pazarın da sağlıklı bir şekilde hareketlenmesi ve hareketine devam edebilmesi için alım gücünün korunması gerekiyor. Alım gücünün korunması adına önümüzdeki dönemde doğru adımların atılacağını öngörüyorum.”

Yatırımlarımız devam ediyor, uçak sayımız artabilir”

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, elektronik ihracat alanının her geçen yıl hızla büyüdüğünü söyledi.

Burak Kılıç "hem ihracat hem de elektronik ihracat alanı her geçen yıl katlanarak devam ediyor. Biz de müşterilerimize olabildiğince en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz dönemde UPS’in uçağını bünyemize kattık, yatırımlarımız devam ediyor, uçak sayımız artabilir" dedi.