Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, 1694'teki kuruluşundan bu yana ilk kez borçlanma maliyetlerinin sıfırın altına inmesinin nasıl etkisi olabileceğine dair aldığı 160 detaylı analiz sonuçlarını bugün yayımlayacak.

Japonya ve AB'de daha önce denenen bu politikanın kullanılıp kullanılmayacağı, 300 yılın en kötü performansını gösteren ekonomiyi kurtarmaya çabalayan Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey için de zorlayıcı bir konu..Ekonomistler, bankanın negatif faizi araç olarak kullanacağını ancak bunun hemen şimdi olmayacağını belirtiyor.

Bankanın bir sonraki para politikası kararı ve çeyreklik tahminleri 4 Şubat'ta açıklanacak. Geçen haftaki ankete katılan çoğu ekonomist, en az 2023'e kadar faiz oranlarının şu anki seviye olan yüzde 0.1 ve civarında kalmasını bekliyor. Sadece bir banka negatif faiz olacağını öngörüyor. Bankanın tahvil alım programı ise 895 milyar sterlin seviyesinde.

Bloomberg Economics'ten Dan Hanson "söz konusu raporda muhtemelen sıfırın altındaki faiz politikasının zorluklarına yer verilecek ve bunun şimdilik uzak olduğu belirtilecek" ifadeleri kullanıldı.

İngiltere ekonomisi Kasım ayında beklenenden daha güçlü büyüme performansı kaydetti, Bailey bu iyileşmeyi "şirketler kısıtlamalara uyum sağlıyor" şeklinde yorumladı. Ekonomist Andy Haldane koronavirüs aşısının geliştirilmesiyle bu yılın ikinci çeyreğinde sert bir toparlanma beklediğini ifade etti.

Negatif faizlerin ticari bankaların karını azaltacağına dair endişeler var. Avrupa'nın 5 yıllık negatif faiz deneyimi de bankaların karına baskı yapıyor. Deutsche Bank AG CEO'su Christian Sewing 2019'daki bir mülakatında uzun vadede negatif faizlerin finansal sistemi bozduğunu ifade etmişti.