Bloomberght
Bloomberg HT Tarım İş Bankası Şanlıurfa'da pamuk çalıştayı gerekleştirdi

İş Bankası Şanlıurfa'da pamuk çalıştayı gerçekleştirdi

İş Bankası, Türkiye'nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan pamuk üretiminin tüm yönleriyle ele alındığı "Kahraman Ürün Pamuk Çalıştayı" düzenledi. Sektörün tüm aktörlerini bir araya getiren Çalıştay, 3 Mart'ta Şanlıurfa'da gerçekleştirildi

Giriş: 06 Mart 2020, Cuma 10:39
Güncelleme: 09 Mart 2020, Pazartesi 11:38

Türkiye İş Bankası, Türkiye'nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan pamuk üretiminin tüm yönleriyle ele alındığı “Kahraman Ürün Pamuk Çalıştayı” düzenledi. Sektörün tüm aktörlerini bir araya getiren Çalıştay, 3 Mart’ta Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahsimail Şimşek, gün boyu süren Çalıştay ile ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Şahismail Şimşek, “Pamuğa ‘kahraman ürün’ dememizin sebebi, ülkemizdeki tarım ekonomisinin yüzde 60’ına yakınını oluşturan 20 üründen biri olmasıdır" dedi.

Türkiye’nin kahraman ürünleri arasında yer alan pamuğun bugününü ve geleceğini konuşmak için, pamuğun beşiği olan Harran Ovası’nda yer alan ve binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da sektörün paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirten Şahismail Şimşek, "Şanlıurfa’dan ve çevre illerden gelen pamuk üreticilerimiz, konuyla ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanayicilerimiz, iş adamlarımız ve akademisyenler ile birlikte pamuk üretim sürecinin en başından hasat dönemine ve hasat sonrası depolama, pazarlama ve ihracat süreçlerinde ihtiyaçların neler olduğuna değinerek çözüm önerilerini ele aldık. İmeceMobil uygulamamızı ve Vodafone Business ile birlikte hayata geçirdiğimiz Dijital Tarım Çözümü’nü anlatarak, pamuk üretimi konusunda da dijital çözümlerimizle çiftçilerimizin yanında olduğumuzu ifade ettik” diye konuştu.

Çalıştay katılımcılarının paylaştıkları fikirler ve tecrübelerin, İş Bankası’nın bu konuya nasıl değer katabileceği hususunda önemli bir yol gösterici olacağını vurgulayan Şimşek, “Bu Çalıştayda edindiğimiz bilgilerin de katkısıyla ülkemiz tarım sektörü için çok değerli olan kahraman ürünümüz pamuğun üretiminde, öncesi ve sonrası dönemde üreticilerimizin yanlarında olmaya ve onlara destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

İş Bankası’nın Bölge ve Genel Müdürlük yetkililerinin de katılımı ile gerçekleştirilen Çalıştayda; “kahraman ürün pamuğun” sürdürülebilir üretiminin sağlanabilmesi için üretim, depolama ve satış süreçlerinde karşılaşılan zorluklar tespit edildi.

Boğaziçi ve Harran Üniversitelerinde pamuk konusunda yeni projeleri hayata geçirmek üzere birlikte çalışan akademisyenlerce, zorlukların üstesinden gelinmesine ilişkin farklı bakış açıları gündeme getirildi.

Alanında öne çıkan ve pamuğun üretimine ve pazarlanmasına ilişkin tüm süreçleri temsil eden çok sayıda katılımcının karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğu Çalıştayın moderatörlüğünü Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat üstlendi.

Frankfurt School Kıdemli Tarım Uzmanı İbrahim Oğuz, Çalıştaydaki sunumunda, pamuğun SWOT analizini yaparak zayıf ve güçlü yönlerini ortaya koydu. GAP İdaresi Genel Koordinatörü Dr. Nusret Mutlu da bölgede verimin ve kalitenin artırılmasına yönelik hayata geçirilen projeleri anlattı.

Üç oturumdan oluşan Çalıştayda; pamuğun üretiminde kalite ve verimliliğin öneminden çırçır işlemine, ürünün standardizasyonundan saklandığı depolara ve ihracatına kadar birçok başlık altındaki konular detaylı bir şekilde incelendi.

Gerçekleştirilen oturumlar sayesinde, çözüm üretilmesi gereken ihtiyaçlar belirlendi.