Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomist/Bankacı İsmet Gergerli Bloomberg HT’nin Finans Merkezi programında Açıl Sezen’in sorularını cevapladı.

Kredi arzındaki genişlemenin ekonomik aktiviteye önemli katkı sağlayacağını söyleyen Gergerli, bu dönemdeki kredi arzındaki genişlemenin negatif büyümeyi azaltıcı bir etki yapacağını, ekonomik aktivitede önemli bir katkı sağlayacağını düşünmemiz gerektiğini söyledi.

Açıl Sezen’in “Kredilerdeki genişleme ile ekonomik büyüme arasında çok doğrudan bir ilişki olduğunu biliyoruz. Kredi büyümesini de sağlıklı bir şekilde yürütebildiğiniz ekonomi ciddi ivme kazanıyor. Bu dönemde, KGF ile ciddi bir kredi genişlemesine dönük büyümeyi sağlamakla, daralmayı önlemekle bu ortamda sağlanan kredinin ne kadar etkili olmasını beklersiniz?” sorusunu Gergerli şöyle cevapladı;

KOBİ Kredileri Nasıl Artar?

Bu konu için tarihi bir analiz gerekiyor. Türkiye’nin son 10-12 yıl bankacılık sektörünün kredi arzı ve o konjonktürün getirdiği ihtiyaç ve çözümleri görmekte fayda var. 2008 yılının yansımaları, 2008 yılının sonlarında 2009 yılının başlarında hissedilmiş ve o günün şartlarında da en başta KOBİ’ler olmak üzere birçok işletme kredi erişiminde zorlanmıştı ve kredi genişlemesinde sorun yaşanmıştı. O günün şartlarında KGF Hazine kontur garantili işlemleri henüz yoktu ve küresel krizin etkileri ile Hazine kontur garantili işlemler 2009’un ortalarında gündeme geldi. 2010 yılının başında da KGF’nin Hazine destekli paketleri hayata geçti. KOBİ’ler krizlerin olduğu dönemde krediye erişimde sorun yaşıyor, bankacılık sektörü de bunlara kredi vermekte daha çekingen davranıyor. 2016 darbe girişiminden sonra Türkiye’de bir ekonomik aktivitede de olumsuz bir ortam oluşmuştu ve 2016 yılının sonunda KGF yeni bir paketle hazinemizin sağladığı destekle birlikte çok ciddi bir katkı sağlamıştı.

KOBİ'ler Finansmana Nasıl Erişir?

Başta KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve aynı zamanda bankacılık sisteminde kredi verme iştahını regüle edecek bir düzenleme yapmak gerekiyordu. 2017 yılının arkasındaki başarıda bu ikili yapı var aslında.

2020 pandemi ile birlikte ekonomik aktivitedeki yavaşlama bizi de etkiledi. Ekonomik aktivitenin yavaşlaması kredi ihtiyacını da gündeme getirdi. Türk bankacılık sisteminde 50 milyarlık bir genişleme, yüzde 18’lik bir büyüme söz konusu. İşletmelerin kredi taleplerini karşılamakta. KGF’nin destekleri ve bankacılık sisteminin de özellikle kamu bankalarının yaklaşımı değerli. 500 milyarlık kredi büyümesinin yaklaşık 3’te 2’si kamu bankları tarafında sağlanmakta. Bu dönemin kredi arzındaki genişlemenin negatif büyümeyi azaltıcı bir etki yapacağını, ekonomik aktivitede önemli bir katkı sağlayacağını düşünmek gerekiyor.

Ekonominin belkemiği KOBİ'ye destek lafta kalıyor

KOBİ kredileri nasıl artacak? - I

KOBİ kredileri nasıl artacak? - II