Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye'de Haziran ayında imalat PMI 51,3 oldu. Mayıs ayında endeks 11 ayın ardından eşik değer olan 50'nin altına inmişti.

İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için uygulanan kısıtlamaların gevşetilmesi, Türk imalat sektörünün ikinci çeyrek sonunda büyüme bölgesine geri dönmesinde etkili oldu.

Hem üretim hem de yeni siparişler haziranda artış gösterirken üretimi artan sektörlerin sayısı mayıs ayına göre ikiye katlanarak altıya yükseldi.

Yeni siparişlerde Ocak ayından beri en güçlü artış

Yurt dışından alınan yeni siparişlerde ise ocak ayından beri en güçlü artış kaydedilirken Tedarikçilerin teslimat süreleri haziranda yine belirgin bir şekilde arttı, ancak bu artış geçen yılın eylül ayından beri en ılımlı düzeyde gerçekleşti.

Üretim gereksinimlerindeki artış, firmaları ikinci çeyrek sonunda istihdam artışını sürdürmeye teşvik etti. İstihdam üst üste on üçüncü ay arttı ve söz konusu artış ılımlı düzeyde olmasına rağmen Mayıs ayına göre daha yüksek oranda gerçekleşti.

Fiyatlar Eylül 2018'den beri en yüksek artışı kaydetti

Girdi maliyetleri enflasyonu haziranda son altı ayın en yüksek düzeyine çıktı. Anket katılımcıları, girdi fiyatlarındaki artışı genel olarak Türk lirasındaki değer kaybına bağlarken, başta metal olmak üzere ham madde maliyetlerinin yükseldiğine yönelik geri dönüşler de alındı.

Firmalar maliyet yüklerindeki artışa kendi satış fiyatlarını yükselterek karşılık verdi. Böylece satış fiyatları keskin şekilde ve Eylül 2018’den beri en yüksek oranda arttı.