Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

SPK'nın, hazırladığı ve 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan "Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

SPK tarafından yapılan açıklamada, 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun yatırım hizmet ve faaliyetlerinin kurumsal bir yapıda, geniş bir perspektifte sunulmasına yönelik olarak, yatırım hizmetlerine ve bu hizmetleri sunacak kuruluşlara yeni bir bakış açısı getirdiği belirtildi.

Kanunda yer alan hükümler çerçevesinde hem Avrupa Birliği mevzuatına uyum, hem de uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi amacıyla hazırlandığı ifade edilen açıklamada, "Tebliğ ile, yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ile yan hizmetleri sunacak aracı kurumların kuruluşu, yatırım kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve faaliyetleri sırasında uyacakları ilke ve esaslar belirlenmiştir" denildi.

Açıklamada, yeni düzenlemeler kapsamında, piyasada güven ortamının güçlenmesi ve yatırımcının korunmasını teminen yatırım kuruluşlarının çıkar çatışması politikası oluşturmasının zorunlu tutulduğu, yatırım kuruluşu personelinin mevzuat kapsamında görev tanımları yapıldığı ve ihtisas personeli olarak istihdam edilenlerin belirlenen unvanları kullanmaları zorunlu hale getirildiği kaydedildi.

- Yatırım kuruluşlarına müşterilerini profesyonel ya da genel müşteri olarak sınıflandırma zorunluluğu getirildi

Sermaye piyasalarında son zamanlarda artan hizmet ve ürün çeşitliliği göz önüne alınarak müşterilere yapılması gereken risk bildirimlerinin sermaye piyasası aracının ve ilgili piyasanın nitelikleri göz önüne alınarak yatırım kuruluşunun kendisi tarafından hazırlanması gerektiğinin hükme bağladığı belirtilen açıklamada ayırıca, yatırım kuruluşlarına müşterilerini profesyonel ya da genel müşteri olarak sınıflandırma zorunluluğu getirildiği vurgulandı.

Tebliğ ile yatırım kuruluşlarının her türlü faaliyet iznine ilişkin tescil zorunluluğunun kaldırıldığı ifade edilen açıklamada "Kurulca izin verilen her faaliyet için ayrı ayrı yetki belgesi verilmesi uygulaması değiştirilerek, yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinde bulunmak üzere Kurulca izin verilenlere, icra edebilecekleri yatırım hizmetleri ve faaliyetlerini gösteren tek bir yetki belgesi verilmesi öngörülmüştür" denildi.

- Aracı kurumlarda acentelik sistemi kaldırılıyor

Aracı kurumların merkez dışı örgütleri şube ve irtibat bürosu olarak belirlenerek, acentelik sisteminin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, aracı kurumların yatırım hizmet ve faaliyetleri ile yan hizmetlerin yürütülmesi sırasında, başka bir hizmet sağlayıcı kuruluştan hizmet almalarına ilişkin esaslar ile aracı kurumların faaliyetlerinin genişlemesine yönelik engellerin ortadan kaldırıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda, aracı kurumların tezgah üstü türev araçlar da dahil her türlü sermaye piyasası aracını ihraç etmelerinin veya bu işlemleri karşı taraf olarak gerçekleştirmelerinin önü açılmıştır. Aracı kurumların yatıracakları teminatların izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin esaslar da düzenlenmiş olup, esas olarak, faaliyette olan aracı kurumlardan sürekli olarak teminat talep edilmesine dair uygulamaya son verilmiştir."

AA