Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

SPK'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamaya göre, "bilgi suistimali" ve "piyasa dolandırıcılığı"na ilişkin fiillerin işlendiğine dair makul şüphe bulunan hallerde veya bu fiillerin işlendiğinin tespit edilmesi halinde gerekli tedbirlerin alınarak piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişinin temin edilmesi amacıyla "Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği" hazırlandı.

Üç ay sonra yürürlüğe girecek Tebliğ ile SPK'nın 28 Eylül 2007 tarihli kararı çerçevesinde uygulanan işlem yapma yasağı hususlarında kısmi değişikliklere gidildi. Bu çerçevede tebliğ uyarınca, Kanun'un 106. ve 107. maddelerinde sayılan fiillerin işlendiğine dair şüphe oluşması durumunda 6 ay işlem yapma yasağı verilebilecek. İnceleme sonucunda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi durumunda ise ilgili kişiler hakkında geçici işlem yapma yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanacak.

Tebliğ uyarınca hakkında işlem yapma yasağı uygulanan kişinin işlem yapma yasağı süresinde başka kişilerin hesaplarını kullanarak Kanun'un 106. ve 107. maddelerinde sayılan fiilleri işlemesi nedeniyle Kanun'un 115'inci maddesi uyarınca Kurul tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi durumunda ise söz konusu kişi hakkında 5 yıllık sürekli işlem yasağı uygulanacak.

AA