Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından, bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve denetimle ilgili bankaları bilgilendirmek amacıyla iyi uygulama rehberleri yayımlanabilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, bankaların kendi ölçeğinin, risk profilinin, faaliyetlerinin, iş ve işlemlerinin hacminin, mahiyetinin ve karmaşıklığının dikkate alınarak ilkelerin uygulanmasını, tümüyle veya kısmen uygulanmayan ilkeler için ise bankalarca açıklama yapılmasını ve bunların yazılı hale getirilerek saklanması, "ölçülülük ilkesi" olarak tanımlandı.

Bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve Kurum tarafından yapılan denetimde dikkate alınacak değerlendirme ölçütleri hakkında bankaları bilgilendirmek amacıyla Kurul tarafından iyi uygulama rehberleri yayımlanabilecek.

İyi uygulama rehberlerindeki ilkeler, banka uygulamalarının etkinliğinin ve yeterliliğinin değerlendirilmesinde ölçüt olarak kullanılacak ve denetim sırasında veya sonrasında denetim bulgularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan değerlendirmelere ve alınan kararlara temel teşkil edecek. İyi uygulama rehberlerindeki ilkeler ölçülülük ilkesi çerçevesinde uygulanacak.

AA