Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Vakıfbank 2014 yılının ilk yarısında 722,8 milyon lira net kar elde etti.

Vakıfbank'tan yapılan yazılı açıklamada Banka'nın, konsolide olmayan 30 Haziran 2014 tarihli finansal tablolarına göre, 2014'ün ilk yarısındaki net karı 722,8 milyon TL oldu. Banka'nın aktif büyüklüğü 138,5 milyar TL'ye, nakdi kredileri 91,5 milyar TL'ye, toplam mevduatı ise 84,2 milyar TL'ye ulaştı.

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan konuya ilişkin açıklamasında, nakdi ve gayrinakdi kredilerle ekonomiye aktardıkları kaynakların tutarının 116,2 milyar TL seviyesine gelmiş olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, VakıfBank olarak her zaman reel ekonominin en büyük destekçilerinden biri olduklarını kaydetti.

Kredilerinin aktifler içindeki payının yüzde 66 seviyesine ulaştığını bildiren Aydoğan, bu oranın, tarihsel olarak bankanın sahip olduğu en yüksek oran olmakla birlikte aynı zamanda rakip bankalar arasındaki en yüksek oran olarak dikkati çektiğini ve bu durumun, VakıfBank'ın reel ekonomiye sağladığı desteğin en açık göstergesi olduğunu ifade etti.

- "Toplam mevduatımız 84,2 milyar TL'ye yükseldi"-

Şube açılışlarının da katkısıyla mevduat alanında büyümeye devam ettiklerini belirten Aydoğan "Toplam mevduatımız yıllık bazda yüzde 17 oranında artarak 84,2 milyar TL'ye yükseldi. Daha da önemlisi tasarruf mevduatımız aynı dönemde yüzde 25 büyüyerek 34,2 milyar TL'ye ulaştı. Tasarruf mevduatının toplam mevduattan daha hızlı büyümesi, mevduatımızın tabana yaygınlaşmaya devam ettiğini göstermektedir" dedi.

Aydoğan, reel ekonomiyi daha güçlü bir şekilde desteklemek için bankanın fonlama yapısını zenginleştirmeye, çeşitlendirmeye ve pasifin ortalama vadesini yükseltmeye çok önem verdiklerini kaydederek, haziran ayında gerçekleştirmiş oldukları 500 milyon avro tutarındaki işlemin, Hazine Müsteşarlığı dışında, Türkiye'nin ilk avro cinsi yurt dışı tahvil ihraç işlem olma özelliğini taşıdığı bilgisini verdi.

Uluslararası bankacılık alanında birçok ilke imza atan VakfıkBank'ın, hem Türkiye'nin avro cinsi ilk yurt dışı tahvil ihracını gerçekleştirdiğini hem de rekor seviyede yatırımcı talebi ile karşılaştığını aktaran Aydoğan, buna ilave olarak, orta vadeli tahvil ihraç programı kurulduğundan beri gerçekleştirdikleri çeşitli vade ve para birimlerinde toplam 1,8 milyar doların üzerinde tahsisli bono satışlarıyla yüzde 28 pazar payı ile liderliğe ulaştıklarını kaydetti.

Türkiye'nin orta vadeli tahvil ihraç programını kuran ilk bankası olmanın yanında programı aktif ve etkin şekilde kullanarak borç sermaye piyasalarındaki öncü konumlarını pekiştirmeye devam ettiklerini belirten Aydoğan, "Varlık satışı veya aktiften silme yapılmamasına rağmen, bankanın takipteki kredilerinin yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre sadece yüzde 2,8 oranında arttı. Karşılaştırılabilir bazda bankamızın takipteki kredilerindeki artış rakip bankalara göre daha düşük gerçekleşmiştir. Takipteki kredilerden sağlamış olduğumuz tahsilat artışının yılın ikinci yarısında da devam etmesini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

AA