Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

İstanbul şubesinin açılışı, Intesa Sanpaolo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Marcello Sala, Intesa Sanpaolo İcra Direktörü ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Departmanı Başkanı Gaetano Micciche ve Intesa Sanpaolo Baş Ekonomisti Gregorio de Felice'in katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Dünyada 4 bin 500 şubesi, 11 milyonun üzerinde müşterisiyle Londra, New York, Hong Kong ve Dubai'de bulunan dört merkez şubesi üzerinden dünya genelindeki 29 ülkede şube, temsilcilik büroları ve bankalarını koordine eden İtalyan bankası Intesa Sanpaolo, Türkiye'deki ilk şubesini İstanbul'da faaliyete geçirdi. Banka, İstanbul'daki ilk şubesiyle Türkiye'de doğrudan kurumsal bir şubeyle faaliyet gösteren tek İtalyan bankacılık grubu oldu.

Basın toplantısında konuşan Intesa Sanpaolo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Marcello Sala, Türkiye'nin G-20 başkanlık döneminin öncelikli hedefleri arasında "KOBİ'lerin ekonomi, ülke ve dünya için oynadığı hayati rolü" tanımlamasının bulunduğuna dikkati çekerek, "Intesa Sanpaolo olarak özellikle KOBİ'lere yönelik kredilerin ve ilgili finansal düzenlemelerinin iyileştirilmesi gibi hedeflere büyük destek veriyoruz" dedi.

Sala, bu bağlamda ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım akışının geliştirilmesi için geniş deneyim ve birikimlerini paylaşmaya hazır olduklarını aktararak, "Intesa Sanpaolo İstanbul şubesi şimdiden iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin merkezi durumunda. İtalyan, Türk ve dünya KOBİ'leri ve büyük şirketlerinin faaliyetlerine operasyonel 'know-how' desteği açısından kilit konumda yer almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Sala, "Türkiye'de faaliyet yapma seçimimiz doğru bir karar çünkü Türkiye'deki mali kurumsal sistem doğru ve bizim bankacılık modelimizi uygulayabileceğimiz bir sistem. Bu ülkenin büyümesine katkıda bulunabileceğimiz bir sistem ve altyapı mevcut" değerlendirmesinde bulundu.

Intesa Sanpaolo İcra Direktörü ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Departmanı Başkanı Gaetano Micciche de, İstanbul'daki yeni şubeleriyle birlikte Intesa Sanpaolo'nun bankacılık ve finans hizmetlerinde küresel bir partner olarak deneyimlerini, tavsiye ve desteklerini Türkiye'de büyümeyi planlayan şirketlerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirterek, "Intesa Sanpaolo açısından İstanbul şubesinin açılışı, her zaman çok önem verdiğimiz bir pazara giriş yapmamız anlamına geliyor" dedi.

Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya arasındaki ticaret ve yatırım akışı için çok önemli olan Türkiye pazarında bulunmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Micciche, "Bu şube İtalya ve dünyadaki diğer bankacılık kuruluşlarımızla yaratacağımız sinerjinin avantajından yararlanacak ve aynı zamanda 'know-how'ımızı zenginleştirerek İtalyan, Türk ve yabancı şirket müşterilerimize daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilmemizi sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Micciche, Türkiye'nin son yıllarda İtalya'dan çok daha başarılı performans gösterdiğine dikkati çekerek, "Türkiye, ekonomisini önemli büyüme oranlarıyla ileriye taşıdı ve gelişmekte olan ülkeler arasında en dikkati çekici ülkelerden biri haline geldi. Çok net kalkınma profili olan bir ülke. Bu, bizim ülkede bulunma isteğimizi daha da artırdı" yorumunu yaptı.

Intesa Sanpaolo Baş Ekonomisti Gregorio de Felice ise İtalya'nın yüzde 6,5 pazar payıyla halen Türkiye'nin en büyük üçüncü ticaret partneri olduğunu belirterek, "Türkiye'de demiryolları, karayolları, limanlar, havalimanları, enerji, çevre ve kentsel gelişim gibi alanlarda gerekli altyapı yatırımlarının yapılması planlanıyor" dedi.

De Felice, Türkiye'nin 2016 yılında yüzde 4 büyüyeceği öngörüsünde bulunarak, "Petrol fiyatlarının düşmesi, dünyadan enerji ithal eden bir ekonomi olarak Türk ekonomisi için çok olumlu bir gelişme. Enflasyonun yavaşlaması, daha genişlemeci bir parasal politika ve AB ekonomisinin tekrar büyümeye geçişi Türkiye için diğer olumlu gelişmeler. Netice olarak beklentiler son derece pozitif. Türk üretim sistemi daha rekabetçi olabilir. Bu şekilde, dış sermayenin Türkiye'ye gelişini kolaylaştırmak ve doğrudan yabancı yatırımların da güçlendirilmesi öngörülmektedir" şeklinde konuşarak “Türkiye'de; altyapı, enerji ve telekomünikasyon alanlarında İtalya'nın önemli bir yeri olacağına inandıklarını kaydeden de Felice, "Türkiye'deki bazı ekonomik dengesizlikler aşılabilir, bunların olmadığı hiçbir ülke yok. İtalya'nın da farklı sorunları var. O yüzden burada son derece önemli bir alışveriş ve geleceğe yönelik fırsatlar görülmekte" değerlendirmesinde bulundu.

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Intesa Sanpaolo İcra Direktörü ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Departmanı Başkanı Micciche, Haziran 2014'ten bu yana İstanbul şubesinin faaliyetlerine başladığı bilgisini vererek, "Bugüne kadar 1 milyar avroluk aktif kredi verildi" dedi.

Micciche, bir gazetecinin "Türkiye'de son dönemde HSBC, Standard Chartered Bank gibi bankaların biraz zorlandığını görüyoruz. Hatta bu bankalar Türkiye'deki faaliyetlerinin iyi gitmediğine yönelik kararlar aldı ve önümüzdeki dönemde daha radikal kararlar alabileceklerini açıkladılar. Siz bundan sonraki süreçte şube açarak Türkiye'de başarılı olacağınızı düşünüyor musunuz yoksa satın almalarla ilgilenebilir misiniz?" sorusu üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada kurumsal yatırım bankacılığı faaliyeti yapacağız. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm İtalyan firmalarını da finanse ederek, Türk şirketlerine destek vereceğiz. Türkiye'ye ihracat yapan ve Türk şirketleriyle anlaşma yapan şirketlere destek vereceğiz. Bu nedenle uzun dönemli hedeflerimiz var. Bu ilk faaliyet aylarımızda, beklentilerimizi test edeceğiz. Şubemiz, halihazırda faaliyetlerine başladı ve iyi neticeler alıyor. Diğer bankalar, bizden farklı kararlar almış olabilir. Diğer bankaların farklı stratejileri var. O bankaların tüm dünyada başına gelen şeyler farklı olabilir. Bu yüzden başka bir bankanın bu ülkeden çıkma kararı alıp almaması konusunda birşey diyemem."

Geçmişte bu bağlamda daha kapsamlı bir operasyonu düşündüklerini, Türkiye'de bir banka için satın alma konusunu ele aldıklarını anlatan Micciche, "Ama daha sonra doğru bir an olmadığına karar verdik. Bugün Türkiye'de çalışmayla ilgili en doğru yolun bir şubeyle olacağını düşünüyoruz" dedi.

Micciche, Türkiye'deki şubede çalışan personelin yüzde 80'inin Türk olduğunu aktararak, şubede yaklaşık 30 kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

Soruları yanıtlayan Intesa Sanpaolo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sala ise Türkiye'nin çok ilgi duydukları ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Şu anda masada bir satın alma konusu yok. Perakende bankacılık alanında Türkiye'de böyle bir düşüncemiz yok" diye konuştu.

Sala, bir soruya da "Türkiye'ye girmekte geç kaldık mı kalmadık mı konusunu konuşmanın bir anlamı yok. Önemli olan; Türkiye'nin şu anki gerçeğini ve burada nasıl gelişebileceğimizi en iyi şekilde anlamak" karşılığını verdi.

Türkiye'de bulunan mevzuatla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Sala, "Biz, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) denetimi altındayız. Bu da yönetmeliklerle ve mevzuatla ilgili tüm dünyada garanti sağlıyor. Bu konuda içimiz rahat" ifadelerini kullandı.

Intesa Sanpaolo Baş Ekonomisti de Felice ise TL'deki değer kaybına ilişkin bir soru üzerine, "Doların değer kazanması konusunda genel bir trend var. Lira, avroya göre daha fazla değer kaybı yaşadı. Bu noktada, genel seçimlerden önce pazarda böyle şeyler olur" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, İstanbul finans dünyasına ilk adımını bundan yaklaşık bir asır önce, Commerciale Italiana (BCI) tarafından kurulan Societa Commerciale d'Oriente (Comor) ile atan Intesa Sanpaolo Grubu, Türk finans piyasasına İstanbul'da kurduğu ilk kurumsal şubesiyle tekrar döndü. Bu kurumsal şubeyle grubun Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere ve Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ve finansal ilişkilere desteğinin bir kez daha altını çizen Intesa Sanpaolo, Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Departmanı'nın (CIB) sahip olduğu uluslararası ağ üzerinden yürüttüğü global faaliyetlerini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. CIB'nin uluslararası ağının bir parçası olan yeni İstanbul şubesinin uluslararası ağın yanı sıra grubun İtalyan tesisleriyle yakın iş birliği halinde tam bir şube olarak çalışması planlanıyor.

Yeni şubenin müşterilerin ihtiyaçlarına en iyi çözümleri sunması amaçlanırken, özel bir ekiple kurumsal bankacılık, ihracat kredisi hizmetleri, yerel ve uluslararası ödemeler, hazine ürünleri gibi geniş bir ürün yelpazesiyle şube müşterilerinin kısa ve uzun vadeli ihtiyaçları için özel çözümler sağlaması da hedefleniyor. İstanbul şubesi ayrıca, grubun yatırım bankası olan Banca IMI ile yapılandırılmış finansman, proje ve satın alma finansmanı, birleşme ve satın alma danışmanlığı, sermaye piyasaları, sınır ötesi işlemler ve finansal risk yönetimi konularında müşterileriyle yakın iş birliği yapmayı da planlıyor.

Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da seçilmiş ülkelerde var olan Intesa Sanpaolo, 12 ülkede bireysel ve ticari bankacılık alanında faaliyet gösteren grup iştirakleri üzerinden yaklaşık bin 400 şube ve 8,4 milyon müşteriye sahip durumda.

AA