Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Nisan ayında ithalat fiyatlarına ilişkin göstergede yükseliş ivmesi devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ithalat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,9 artarak 110,4 seviyesine çıktı. Böylelikle endekste 2014 sonundan bu yana en yüksek seviye izlendi.

Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 10, hammaddelerde (yakıt hariç) yüzde 47,3, yakıtlarda yüzde 71,9 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 16,3 arttı.

İhracat birim endeksinde artış ithalata göre sınırlı

İhracat fiyatlarına ilişkin göstergede ise ithalata kıyasla sınırlı bir artış izlendi. Buna göre ihracat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 arttı.

Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,9, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 22,8, yakıtlarda yüzde 80,5 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 6,5 arttı.

Dış ticaret haddinde Türkiye aleyhine tablo devam etti

İthalat ve ihracat fiyatları göstergesi arasındaki bu farklar dış ticaret haddi rakamlarına da yansıdı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2020 yılı Nisan ayında 103,6 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 12,3 puan azalarak, 2021 yılı Nisan ayında 91,3 oldu.

Dış ticaret haddi ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranlanmasıyla elde ediliyor. Dış ticaret haddinin 100'ün üzerinde bulunması; dış ticarete konu malların baz yılına göre pahalıya satılıp, ucuza satın alındığı için ihraç eden ülke lehine bir duruma işaret ederken tersi durumda ülke aleyhinde bir durum söz konusu.