Advertisement

Davos zirvesinde bu yıl en çok konuşulan konulardan biri de iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik oldu. Gayrimenkul hizmetleri şirketi JLL Küresel Sürdürülebilirlik ve ESG Başkanı Guy Grainger Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Guy Grainger “Biz, ESG stratejilerini nasıl uygulayabileceğinizi ve hem insanların içinde olmaktan memnun olduğu hem de enerji etkili binaları nasıl oluşturabileceğinizi göstermeye çalışıyoruz. Hükümetlerle, şehir yönetimleri ile çalışıyoruz. Strateji belirlemek çok güzel; ama onları nasıl uygulayabilecekleri konusunda da birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şirketlerin kendi emlak sektörü portföylerini karbonsuzlaştırmaları için her yerden baskı geldiğini söyleyen Grainger ”Şirketteki yatırımcılardan, müşterilerden baskı geliyor; fakat en büyük baskı yüksek ihtimalle o şirkette çalışanlardan geliyor. İnsanlar dünya üzerinde olumlu etki bırakan bir yerde çalışmak istiyorlar. Ne tarz bir binada çalıştığınız önemli. Reel aksiyon planlarıyla binalar güçlendirilebilir ve dünyamız üzerinde sıfır etkisi olsun diye yeşil hale getirilebilir” ifadelerini kullandı.

Grainger fonlama zorlukları hakkındaki soruya “Bunun çok maliyetli olduğuyla ilgili çok fazla şikayet var; ama bununla alakalı akıllı davranabilirsiniz. Uzun zamanlı bir düşünceye sahipseniz, zaman içinde tabii ki yatırımınızdan getiri elde edersiniz” şeklinde cevap verdi.

Daha yeşile gitmek için son yıllarda ulusların yüzde doksanının hedefler belirlediğine ve Türkiye’nin de çok önemli hedefleri olduğuna değinen Graigner “Önemli olan bu hedeflerin uygulanıyor olması. Önümüzdeki dönemde verdiğiniz sözlerle değil, yaptığınız şeylerle yargılanacaksınız” dedi.