Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci tarafından kaleme alınan raporda Temmuz ayındaki 425 baz puanlık indirim sonrası bu ay Merkez Bankası'ndan piyasa beklentisine paralel 275 baz puanlık indirim beklediklerini söyledi.

Enflasyon dinamiklerindeki iyileşme, enflasyon beklentilerinde iyileşmenin devam edeceği öngörüsü, kurdaki stabilite ve küresel düşük faiz ortamının Merkez Bankası'na indirimleri sürdürmek için alan tanıdığını bildiren Cebeci "Yıl sonuna kadar toplam 475 baz puanlık indirim olabilir. Ancak enflasyon % 12 - 14 civarında yapışkan hale gelecek, bu nedenle gevşeme de ivme kaybedecek. Gelecek sene 250 baz puan indirim olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Notta "Perşembe günü Merkez Bankası'nın beklentiden daha düşük indirim yapması olası görünmese de Lira üzerinde oluşabilecek baskı, bankanın daha temkinli duruş sergilemesine ve gelecek aylarda gevşeme döngüsünü yavaşlatmasına neden olabilir" ifadelerine yer verildi.

Para politikası metninde önemli bir değişiklik beklemediğini belirten Cebeci "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceği" söyleminin korunacağını ifade etti.