Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'nin Brexit konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Niyetin olduğu yerde anlaşma da vardır. Bizim de bir anlaşmamız var. AB ve İngiltere için adil ve dengeli bir anlaşma ve çözüm bulmaya yönelik taahhüdümüzün bir işareti. AB Konseyi'ne anlaşmanın onaylanmasını tavsiye ediyorum" dedi.

AB ve İngiltere böylelikle tarihi önemdeki Brexit anlaşmasına vardı ve bu anlaşma, İngiltere'nin 3 yıl süren müzakerelerin ardından AB'den ayrılmasının yolunu açtı.

Ancak anlaşmanın Başbakan Boris Johnson'ın çoğunluğa sahip olmadığı İngiltere Parlamentosu'nda onaylanması gerekiyor. Daha önce anlaşmayı desteklemeyeceğini açıklayan Kuzey İrlanda'nın Demokrat Birlik Partisi henüz bıu konuda yorum yapmadı. Johnson'ın anlaşmayı onaylatabilmesi için bu partinin desteği gerek.

Johnson Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kontrolü geri alacağımız müthiş bir anlaşmaya vardık. Şimdi Parlamento Cumartesi günü bu anlaşmayı onaylamalı, böylece hayat pahalılığı, sağlık hizmetleri, şiddet suçları ve çevre gibi diğer önceliklere geçebiliriz" dedi.

- Brexit süreci

İngiltere, 2016'daki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.

Ancak eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı anlaşma, 3 kez oylanmasına karşın parlamentoda kabul görmemiş ve Brexit, olası bir anlaşmasız ayrılığı engellemek için önce 22 Mayıs'a, daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti.

İngiliz Parlamentosu, anlaşmasız ayrılığın önüne geçmek için İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı AB'den yeni erteleme istemeye mecbur bırakan yasayı kabul etmişti.

Ancak şu ana kadar bu yasaya uyacağına dair açıklama yapmayan ve AB'ye sunduğu yeni teklifi kabul görmeyen Johnson, anlaşmasız da olsa 31 Ekim'de Brexit'i gerçekleştireceğini söylüyor.