Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin, para hareketlerinin zaten düşük ve doların istikrarlı seyrettiği ABD için uygun çözüm gibi görünüyor olabilir. Goldman Sachs Group Inc.'e göre ise dijital paralar, “gerçek para” formunda gelilen piyasalarda başarı yakalayabilir.

Sahra altı Afrikası'nda birçok para birimi, yükek enflasyon ve arzın yanlış yönetimi nedeniyle değer kaybetti. Sonuç olarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'de mevduat ve kredilerin yüzde 90'ından fazlası yabancı para birimlerinden oluşuyor.

Zimbabve ise 2015 yılında yerel parasını tedavülden kaldırdı.

Bitcoin, yerel paraların diğer ülkeler tarafından katı kullanım şartlarına tabi olduğu bölgelerde de kullanışlı olabilir.

Goldman Sachs stratejistlerinden Zach Pandl ve Charles Himmelberg'in Çarşamba günkü bir raporunda, ABD Doları'nın son birkaç on yıllık sürede “amacına iyi hizmet” ettiği, fakat finansal sistemin geleneksel para hizmetlerinde arzın yetersiz kaldığı ülkelerde Bitcoin'un (ve genel olarak kripto paraların) geçerli alternatifler sunabileceği ifade edildi.

Raporda, “Bizim varsayımımıza göre uzun vadeli kripto para getirileri reel küresel büyümeye eşit (ya da hafif altında) -düşük tek haneli sayılar- olur. Bu yüzden dijital parlar düşük/sıfır getirili -altın veya diğer bazı metaller gibi- hedge benzeri varlıklar olarak düşünülmeli.” ifadesi yer aldı.