Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Sayıları her geçen gün artan Bitcoin madencilerinin ne kadar enerji tüketeceği konusunda giderek artan bir tartışma var.

Morgan Stanley analistlerinin geçtiğimiz haftaki bir değerlendirmesine göre Bitcoin madencileri 2018'de 140 terawatt saat elektrik tüketebilir. Bu rakam, küresel talebin yaklaşık yüzde 1'i ve yeni enerji tüketim kaynağı olarak dikkatleri elektrikli otomobillerden Bitcoin madencilerine çekmek için yeterli.

Credit Suisse ise, Salı günü Bitcoin'un enerji talebinde “kontrolsüz büyüme” yaratacağı yönündeki görüşe karşı çıktı. Bankanın analistleri, aşırı elektrik tüketimini azaltmanın yollarını bulmuş olan diğer sektörlerin talebine yönelik aşırı yukarı yönlü tahminleri hatırlattı. Bankanın tahmini, Bitcoin madenciliğinin de benzer bir rota izleyeceği yönünde.

Credit Suisse analistlerinin raporunda, “Bu enerji ve çevre açısından bazılarının korktuğu gibi kıyamet günü olmaktan çok uzak.” ifadesi yer aldı.

Söz konusu tartışma, kripto para çılgınlığından kaynaklanan talebi tahmin etmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Bloomberg New Energy Finance analisti Isabelle Edwards ise enerji tüketiminin geleceğinin belirsiz olduğunu düşünüyor. ”Yükselen fiyatlar daha fazla madenciliği tetiklerken piyasanın nereye gittiğini bilmem imkansız.” diyen Isabelle, “Fyatlar yüksek kalırsa, enerji tüketimi de öyle olur. Fakat bilgisayar teknolojisinde gelişmeler olursa Bitcoin çıkarmak için gereken elektrik miltarı düşebilir.” diye devam etti. Isabelle, fiyatların düşmesi durumunda ise bazı madencileri kaçınılmaz bir şekilde piyasanın dışında kalacağının altını çizdi.

Morgan Stanley ise talep projeksiyonlarının açık bir şekilde kesin olmadığını vurguladı fakat Bitcoin madenciliğinin ABD'den Çin'e yenilenebilir enerji büyümesini tetikleyebileceğini belirtti.