Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

ABD'nin en parlak beyinleri Bitcoin'un yapmak üzere tasarlandığı fakat yerine getiremediği görevi yapacak bir kripto para yaratmak için bir araya geliyor.

Massachusetts Institute of Technology, Standford University ve University of California, Berkeley'in de aralarında bulunduğu yedi ABD üniversitesinden öğretim üyeleri, Bitcoin kullanıcılarının ancak hayalini kurabileceği hızlara ulaşabilecek bir dijital para yaratmak üzere bir araya geldi.

Kripto paraların esas özelliği olan merkezsizleştirmeden taviz vermeyecek Unit-e, kar gözetmeyen kurum Dağıtık Teknoloji Araştırması'nın (DTR) ilk girişimi. Akademisyenler tarafından kurulan DTR merkezsizleştirilmiş teknolojiler geliştirmek üzere Pantera Capital Management LP hedge fonu tarafından fonlanıyor.

Bitcoin, ilk kripto para ve taraflar arasında güven mecburiyeti doğurmadan veya merkezi bir otoriteye bağımlılık gerektirmeden doğrudan aktarım sağlanmasına imkan veren ilk ödeme ağı. Ancak, geliştiriciler arasında bir takipçi kitlesi oluştursa da gene kabul görmesi zor görünüyor.

DTR tarafından yayınlanan araştırma makalesinde Bitcoin'un tasarımından kaynaklı iç kısıtlamaların performansını ve ölçeklenebilirliğini sınırlıyor. Sonuç olarak kripto paranın günlük ödeme aracı olarak kullanışlılığı azalıyor. DTR akademisyenleri Visa'dan bile hızlı işlem kabiliyetine sahip olacağını umdukları bir dijital para tasarlıyor.

Unit-e'yi yılın ikinci yarısında başlatmayı planlayan DTR, dijital paranın saniyede 10 bin işlem gerçekleştirmesini hedefliyor. Bitcoin içi bu rakam şu anda saniyede 3.3 ile 7 işlem arasında. Ethereum için ise 10 ile 30 saniye arasında seyrediyor. DTR'nin Unit-e için telaffuz ettiği işlem sayısı, saniyede ortalama 1,700 işlem gerçekleştiren merkezi ağ Visa'dan da hızlı.

Bloomberg News