Advertisement

Michael Jackson ve Amy Winehouse'dan sonra Whitney Houston'ın albümleri de satış rekoru kırarken, ünlü şarkıcı, Billboard 200 listesinin ilk 10'una 3 albümü aynı anda giren ilk kadın sanatçı unvanını da elde etti.

Müzik dünyasında en çok ilgi gören albüm çalışmalarının yer aldığı Billboard 200 listesinin zirvesinde son dönemin gözde sanatçısı Adele yer alırken, şarkıcının bir basamak altında artık hayatta olmayan bir rakibi bulunuyor. Adele'in kendi ismini taşıyan çalışmasının ardından ikinci sırada, kısa bir süre önce hayata zamansız veda eden Whitney Houston'ın en popüler şarkılarının bulunduğu ''Whitney: The Greatest Hits'' albümü var.

Whitney Houston'ın albümlerinin satışları ölümünün ardından artarken, ölümünden bu yana 668 bin albümü ve 2.76 milyon parçası satıldı. Houston'ın hayata veda etmesinden hemen sonra albümleri müzikseverlerce büyük ilgi görürken, Billboard 200 listesinin ilk 10'una 3 albümü aynı anda giren ilk kadın sanatçı unvanını elde etti. ABD satışları göz önüne alındığında, Houston'ın ''Whitney: The Greatest Hits'' albümü 174 bin adetlik satışıyla iki numarada yer alırken, ''The Bodyguard'' film müziklerinden oluşan albümü 38. sıradan 6. sıraya yükseldi.

Sanatçının ''Whitney Houston'' adlı albümünün satışları da 30 bin rakamına ulaştı, albüm listede 37. sıradan 9. sıraya yükseldi. Sanatçının diğer başka albümleri de yüksek satış rakamlarına ulaşırken, bu rakamlar şöyle yansıdı:

-I Look At You: 19 bin

-My Love Is Your Love: 15 bin

-I'm Your Baby Tonight: 13 bin

-The Preacher's Wife: 5 bin

-Just Whitney: 4 bin

-Whitney: 4 bin

-Baby, My Love, Just Whitney (üç CD'lik albüm): 7 bin.

Whitney Houston, 11 Şubat'ta bir otel odasında ölü bulunmuştu.

-Popun kralını unutmamak lazım-

Tıpkı Whitney Houston gibi hayata zamansız vedalarının ardından albüm satışları katlanan, eşyaları açık artırmalarda rekor fiyatlara satılan ve buralardan gelen gelirlerle yakınlarını zengin eden çok sayıda ünlü bulunuyor. Bu ünlülerden bazıları şöyle:

-Michael Jackson: ''Pop müziğin kralı'' Michael Jackson'ın 25 Haziran 2009 tarihinde zamansız vedasının ardından da albüm satışları bir anda fırladı. Jackson, Billboard 200 listesine 7 farklı hafta 3 veya daha fazla albümüyle girdi. Ölümünden sonra bu listeye giren ilk sanatçı unvanını taşıyan Jackson'ın bu haftalardan birinde 6 albümünün birden ilk 10'a girmesi de tarihe geçti. Sanatçının son günlerini geçirdiği malikanede bulunan kişisel eşyaları da açık artırmada yaklaşık 1 milyon dolara satıldı. Jackson'ın çocukları tarafından yazılmış bir mesajın bulunduğu yazı tahtası 5 bin dolara satılırken, aynasına Jackson'ın kendisi için yazdığı bir mesajın yer aldığı gardırop 18 bin 750 dolara alıcı buldu. Şarkıcının 50 yaşındayken son nefesini verdiği yatağın başlığı, ailenin ricası üzerine açık artırmadan çıkarılırken, 400-600 dolar fiyat biçilen yatak örtüsü ise 15 bin 360 dolardan satıldı.

-Amy Winehouse: Pop müziğin çılgın kızı Amy Winehouse, 23 Temmuz 2011 tarihinde 27 yaşındayken ölümü hayranlarını çok üzdü. Winehouse'un ölümünün ardından daha 4 gün geçtiğinde 50 bin albümü aynı anda satıldı. ABD'de 2011 yılının her haftasında 44 biner albümü satılan sanatçının 4 günde 50 bin albümünün satması ''rekor'' olarak yorumlanırken, sanatçının sadece 2006 tarihli ''Back to Black'' albümü bile 37 bin satış rakamına ulaştı. Winehouse'un vedasının ardından albümlerinin internetten indirilmesi de yüzde 95 oranında arttı. Sanatçının parçaları internetten 111 bin kez indirilirken, en çok indirilen parça, ''Back to Black'' isimli albümdeki ''Rehab'' oldu. Şarkı, internetten 34 bin kez indirildi.

-''Kral hoşnut''-

-Kurt Cobain: 5 Nisan 1994 tarihinde intihar ederek hayranlarıyla zamansız vedalaşan bir başka ünlü de Kurt Cobain idi. 27 yaşında ölen Cobain'in yıllık 50 milyon dolarlık gelirinden eşi Courteney Love ve kızı Frances Bean yararlanıyor. Grunge rock grubu Nirvana'nın solisti olan Cobain'in karısı Courteney Love, sanatçının ölümünden sonra kurulan şirketteki hisselerinin yüzde 25'ini Primary Wave adlı New Yorklu bir plak şirketine sattı.

-Elvis Presley: Ölüm tarihi 16 Ağustos 1977 idi. O gün bugündür parçaları hala dillerden düşmeyen Presley'nin yakınları da yıllık 42 milyon dolarlık gelirinden yararlanıyor. Kalp krizi sonucu 42 yaşında ölen Presley adına kurulan ''Elvis Presley Enterprises'' adlı şirket, kızı Lisa Marie Presley tarafından Robert Sillerman'a satıldı. Sillerman şirketin adını CKX olarak değiştirdi. CK'nin açılımı ''content is king-kral hoşnut'' iken, X harfi de Sillerman'ın açıklamadığı göbek adının baş harfinin sembolü. Elvis Presley'nin eskiden yaşadığı Graceland'e yapılan turların ve satışların geliri de Sillerman'a gidiyor. Sillerman dünyada Elvis'in imajının kullanıldığı her ticari üründen pay alıyor.

-Yılda 24 milyon dolar-

-John Lennon: ''Beatles'' topluluğunun efsanevi üyesi John Lennon, takvimler 8 Aralık 1980'i gösterirken bir hayranı tarafından 40 yaşındayken öldürüldü. Lennon'ın parçalarından elde edilen yıllık 25 milyon gelirden eşi Yoko Ono ile oğlu Julian Lennon faydalanıyor.

-Bob Marley: 11 Mayıs 1981'de 36 yaşındayken kanser nedeniyle ölen reggae kralı, ölümünün üzerinden geçen uzun yıllara karşın yıllık 7 milyon dolarlık gelire sahip. Bu gelirden ise karısı Rita Marley ve 8 çocuğu yararlanıyor.