Advertisement
SEYAHAT ABONE OL

RİZE (A.A) - 17.02.2011 - Sabri Aslışen - Doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer alan, yazın, kaya tırmanışı, tracking ve rafting için sporseverlerin akın ettiği Kaçkar Dağları'nda turizmi kış aylarında da hareketlendirmek için tur kayağı yapılacak.

Doğu Karadeniz boyunca uzanan, en yüksek noktasını 3937 rakım ile Kavrun Dağının oluşturduğu Kaçkar Dağları, dünyanın dört bir yanından sporcuların katıldığı heliskinin yanında, tur kayağı programlarıyla da kayakseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Tamzara Turizm Genel Müdürü Cevdet Oğuz, Doğu Karadeniz'in birinci, Türkiye'nin dördüncü yüksek dağı olan Kaçkar Dağları'nda heliskiye alternatif tur kayağı yapmayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Tesis olmayan dağlarda, sadece beden gücü ve kayaklara takılan özel aparatlar yardımıyla, yürüyerek zirvelere çıkmak ve kayak yaparak aşağıya inmek şeklinde özetlenebilecek dağ kayağının artık Kaçkarlar'da da yaygın şekilde yapılacağını belirten Oğuz, ''Uzun yıllar boyunca çoğunlukla az sayıdaki Fransız katılımcılarla yaptığımız tur kayağı etkinliğini artık daha geniş kitlelere yaymak istiyoruz. Bu nedenle söz konusu spora yurt içi yurt dışından gönül verenleri Kaçkarlar'a davet ettik'' dedi.

Oğuz, sürdürülebilir turizm olanaklarının en önemli kış ögelerinden biri olan tur kayağı etkinliğinin, Avrupa'da yaygın olarak yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Farklı rotaları merak eden yabancı katılımcılar ülkemizde birçok bölgede tur kayağı yapıyor. Geçmiş yıllarda sık olmamakla birlikte, Kaçkarlar'da da yapılan bu etkinlik, organizasyonumuz sonucu her yıl yapılacak. Bu sporun, son yıllarda yaban hayatını olumsuz etkilediği öne sürülerek sıkça eleştirilen heliskiye alternatif olacağını düşünüyoruz.''



-''TUR KAYAĞI KIRSAL KALKINMAYI SAĞLAYACAK''-



Kaçkarlar'da ilk tur kayağının 19-25 Şubat, ikincisinin 26 Şubat-4 Martta gerçekleştirileceğini vurgulayan Oğuz, söz konusu sporun 6-14 Mart tarihleri Toros Dağları'nda yapılacağını kaydetti.

Oğuz, dağ kayağı olarak da adlandırılan tur kayağının ekolojik bir kayak etkinliği olduğuna dikkati çekerek, ''Tesis, teleferik, helikopter gibi malzemelere ihtiyaç duyulmadığı için doğaya hiçbir olumsuz etkisi yok'' diye konuştu.

Kırsal kalkınmaya katkısının da çok yüksek olduğunu belirten Oğuz, ''Katılımcılar dağlara en yakın köylerdeki evlerde konaklayacaklar. Yemekler köylüler tarafından hazırlanacak. Yerel rehberlerin eşliğinde rotalara çıkılacak. Kırsal bölgede yaşayan halktan yapılan alışveriş ve lojistik destekle kırsal kalkınmaya katkı sağlanacak'' dedi.

Oğuz, tur kayağının diğer kayak etkinliklerine göre daha ucuz olduğunu ifade ederek, ''Zirvelere çıkmak için iyi bir kondisyon harcanması gerekir ve böylece vücudu daha sportif kılmaktadır. Katılımcı özgürce kayak yapabilir. Tur kayağı yaparken sadece küçük bir grup olarak dağda bulunulduğu için gürültü, patırtı ve kalabalık olmaz. Kayak izini kişi ilk kendi açar'' diye konuştu.

Cevdet Oğuz, Kaçkarlar'da tur kayağına katılacakların belgesellerde seyredilen maceralı kayak yolculuklarından birini yaşama fırsatı bulacağını sözlerine ekledi.