Advertisement
SEYAHAT ABONE OL

Avrupa'daki havaalanları, yaklaşık iki ay sonra kurallarında gevşemeye gidilecek olan bagajlarda sıvı taşıma yasağının aynı şekilde kalması gerektiğini savunuyor.

5 yıldır uygulanan ve kabine alınan el bagajlarında yalnızca belli miktarda sıvı taşınmasına izin veren yasanın gevşetilmesi yolcular tarafından "rahatlama" olarak algılanacekken, havaalanı görevlileri hâlâ mevcut teknolojinin sıvı patlayıcıları tespit etme konusunda yetersiz olduğunu düşünüyor.

Son aylarda havaalanları ve havayollarını temsil eden birçok halkla ilişkiler görevlisi, yasağın gevşetilmesi kararının kaldırılması için sessiz ve derinden bir uğraş veriyor. Görevliler, Avrupa Komisyonu, bu konuya ilişkin baskılarını daha da artırmaya başladı.

29 Nisan'dan itibaren uygulanması öngörülen değişiklik, 3. bir ülkeden gelerek Avrupa'da aktarma yapan yolcuların kontrollerini kaldıracak.

Havaalanı yetkilileri bu gevşetmeyi yapmak yerine, 2013'e kadar sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. 2013'te ise Brüksel'in bu yasakların tümünün kaldırılacağı belirtiliyor.

Havaalanları, daha çok teknolojideki yetersizliği vurgulayan bir strateji izlerken, havayolu şirketleri ise daha fazla kontrol için gereken teknolojinin maliyeti artıracağından, uçak biletlerine yansıyacağına dikkat çekiyor.