Advertisement

Musica Automatia Foundation Vakfı bünyesindeki 250 mekanik müzik kutusundan seçilen 80 parçanın yer aldığı ''Görünmez Müzisyenler'' sergisi, Rahmi Koç Müzesi'nde açıldı.

Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısının ardından ziyaretçilerine kapılarını açan sergi, 27 Mayıs 2011 tarihine kadar gezilebilecek.

Serginin açılışında konuşan Rahmi Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru, müzenin 15. yılını 2.5 milyon ziyaretçi ile geride bıraktığını belirterek, İstanbul'un tarihi bir semtinde yer alan tarihi binaları ve zengin koleksiyonu ile müzenin, ziyaretçilerini büyülemeye devam ettiğini söyledi.

''Ziyaretçilerin ifadesi ile burası, alışılagelmiş bir müze gibi değil, adeta bir 'Harikalar Diyarı' '' diyen Duru, müzenin zevkle gezilebilen, herkesin kendine göre bir şeyler bulabildiği bir ''sürprizler yumağı'' olduğunu kaydetti.

Duru, bugün itibariyle müzede gezilebilecek ''Görünmez Müzisyenler'' sergisinin, yakın zamanda sunulan, ''Evrensel Deha Leonardo'' ve ''Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar'' sergileri gibi çok ilgi çekeceğini dile getirdi.

Bu serginin daha fazla ziyaret edileceğini düşündüğünü vurgulayan Duru, şöyle devam etti:

''Çünkü bu güzel şehrin, bu güzel müzik kutularının yapıldığı romantik çağda dillere destan bir geçmişi olduğunu, o günleri anlatan kitaplardan okuyoruz. Pera'nın meşhur otellerinin, seçkin lokantalarının, bahar dalı güzelliğindeki pastahanelerinin tavanlarında ve duvarlarında bu sesler bu armoni kim bilir kaç kere çınlamıştır. Şimdi bu güzellikler, bu nostalji, bizleri içine katmak için bu tarihi mekanda yerlerini aldı. Muhteşem bir koleksiyon, tarifsiz güzellikte bir görsel şölen, çok özlediğimiz tamamen doğal seslerden oluşan bir musiki demeti. Sözler, bu sergiyi anlatmak hiç yeterli değil. Mutlaka görmek ve yaşamak lazım. Belçika Musica Automatia Vakfı'na bu muhteşem koleksiyonu topladığı, yaşattığı ve herkesle cömertçe paylaştığı için teşekkür borçluyuz.''

Belçika'nın İstanbul Başkonsolosu Françoise del Marmol da bu serginen açılışında bulunduğu için mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Musica Automatia Vakfı'nın dünya ülkelerine götürdüğü bu serginin Türkiye'ye gelmesinden dolayı çok mutluyuz'' dedi.

Sergiyi oluşturma fikrinin bir grup koleksiyoncu tarafından ortaya çıktığını belirten Musica Automatia Foundation Vakfı Uluslararası Sergiler Direktörü Scarlett de Fays de ''Bu koleksiyoncular yüzyıllar boyu icat edilmiş olan bu olağanüstü aletleri kamuoyuna tanıtmayı amaçlamıştır'' diye konuştu.

Fays, aletlerin hala sorunsuz çalıştığını ve objelerin bir kısmının Paris'deki bir müzeden geldiğini belirterek, ellerine geçen parçaların, teknik ekip tarafından gerçekleştirilen bakım sayesinde günümüze kadar taşındığını söyledi.

-''GÖRÜNMEZ MÜZİSYENLER'' SERGİSİ

Musica Automatia Foundation Vakfı'nın ''mekanik müzik bilincinde bir yolculuk'' ana fikri ile bir araya getirdiği koleksiyonda, müzik otomasyon sistemleri ve mekanik enstrümanlar, 1750'lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor.

Aletlerin kusursuz biçimde çalışır durumda olması ile dikkati çeken sergideki 80 laterna, org ve birçok farklı müzik kutusu ve mekanik müzik aletleri, vakfın bünyesindeki, süslemeleriyle öne çıkan 250 parçalık bir koleksiyon arasından seçildi.

Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Uzakdoğu'da 25 ayrı şehirde, 1995 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen sergilerle, bugüne kadar 1 milyon 880 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Sergi, meraklıları tarafından 27 Mayıs'a kadar gezilebilecek.