Advertisement

64. Cannes Film Festivali, yarışma kategorilerinin ve film pazarının dışında, dünyanın dört bir yanından gelen filmlerin gösterimine de sahne oluyor.

Festivale paralel düzenlenen etkinlikte, yönetmenliğini Burak Arliel'in yaptığı, Türk diplomatlarının, özellikle Fransa'da bulunan, çoğunluğu Osmanlı kökenli Musevi vatandaşlara pasaport sağlayarak, binden fazla kişiyi trenlerle Türkiye'ye kaçırmalarını anlatan filmi galası yapıldı.

Kendi hayatlarını tehlikeye atan Türk diplomatların hikayesini dünyaya tanıtmak amacıyla çekilen uzun metrajlı belgeselin yapımına 2007 yılında başlanmıştı. Belgeselde Türk diplomatlarının Türk pasaportu vererek kurtardıklarından hayatta kalanlar trenlerle Türkiye'ye yolculuklarını anlatıyor. Filmde Türk diplomatlarının çocuklarının da anlatımlarına yer veriliyor.

Filmin gösteriminden önce seyircilere hitabeden yönetmen, kalıcı barışı sağlamak için geçmişin acılarının unutulmaması gerektiğini söyledi. Filmin yapımına katkıda bulunan Fransa'daki Musevilerin temsilcileri de hayatlarını tehlikeye atarak, Fransa'da yaşayan binlerce Museviyi kurtaran Türk diplomatlarına minnet borçlarının bulunduğunu, yapılan bu fedakarlığı hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Ertan Tezgör, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ırkçılıkla, İslam karşıtlığı ve Anti-Semitizm ile mücadelesinin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceğini söyledi.

Filmin galasının ardından, davetlilere bir resepsiyon düzenlendi.