Advertisement
SEYAHAT ABONE OL

(A.A) - Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden (SSCB) 20. yıl önce bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan Cumhuriyeti'nin başkenti Bişkek'in adının geçmişi, 1700'lü yılların başlarına dayanıyor.

Bişkek adı, 1733 yılında ordularıyla birlikte Kırgızların öz topraklarına kavuşması için mücadele verirken Tanrı Dağları ile Balhaş Gölü arasında küçük beylikler halinde yaşayan Kalmukları dağıtan bir Kırgız kahramanına ait. Bişkek, Tanrı Dağları'nın eteklerine döner dönmez Türkistan'dan Çin'e uzanan İpek Yolu üzerinde kervansaray ve çadırlar kurarak Kırgız kabilelerin öz topraklarına dönmesini sağladı.

Kırgız kahraman Bişkek'in 80 yaşında hayata veda etmesinin ardından Özbek Hokand Hanlığı, Çuy Vadisi'ni işgal ederek, bugünkü Bişkek'te "Pişpek" adıyla bir kale inşa etti. Tarihi belgelerde "Pişkek" adının, bir Rus subayının "Bişkek" adını yanlış telaffuz etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Göçebe hayatı yaşayan kuzeyli Kırgız kabileleri, kendi istekleriyle 1863 yılında Rus Çarlığı'na katıldı. Pişpek şehrinin ilk yerleşimcileri 9 Rus ailesi, 48 Özbek ailesi ve bir Tatar ailesi oldu. Şehrin inşa edilmesiyle beraber Ruslar tarafından "Pişpek" adındaki Hokand kalesi yıkıldı ve buradan alınan malzeme yeni binaların inşaatında kullanıldı.

Sovyet yönetimi, 1 Ocak 1918 tarihinde Pişpek'i bir şehri olarak ilan etti ve 1926 yılında şehre komutan ve tıp doktoru Mihail Frunze'nın adını verdi. Sovyet yönetimi, Frunze şehrinin kültürel ve ekonomik olarak gelişmesi için büyük çaba sarf etti. Çuy eyaletine yerleştirilmek üzere Ruslar gönderildi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991 yılında Frunze'nin adı yeniden Bişkek oldu.


-YEŞİL BİŞKEK-

Gizemli Tanrı Dağları'nın eteğinde yer alan Bişkek, 160 kilometrekarelik bir alan üzerinde kurulu. Tepesinde beyaz karı eksik etmeyen ve her ziyaretçisine ve görene güç ve umut aşılayan Tanrı Dağları'nın gizemi, şehri yaz mevsiminde aşırı sıcaktan, kış aylarında ise aşırı soğuktan koruyor.

Bişkek şehrini, geniş caddeleri, 20'den fazla yeşil parkı ve heykeller süslüyor. Bişkek'te caddelerin planlamasının özellikle şehrin havalandırılması için güneyden kuzeye, batıdan doğuya doğru yapıldığı görülüyor.

Gelişen şehirde, 20'den fazla yeşil parkın arasında Mustafa Kemal Atatürk Parkı da bulunuyor.

Alatoo Meydanı, ülkenin en büyük meydanı unvanına sahip ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Meydan, 50 binden fazla kişiyi alabiliyor. Tüm resmi ve devlet törenleri ve bayram etkinlikleri burada düzenleniyor. Meydanda Türkiye'de hazırlanan direğin üzerinde dev Kırgız bayrağı dalgalanıyor. Dalgalanan bayrağın altında iki milli muhafız askeri nöbet tutuyor. Muhafızlar askerler her saat başı nöbet değişimi yapıyor.

Şehrin dört tarafında çok sayıda Kırgız kahramanı, devlet adamı ve sanatçının heykelleri yer alıyor. Hükümet, bu yıl bağımsızlığın 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Kırgızların ünlü destan kahramanı Manas ile dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un dev heykellerini Alatoo Meydanı'nda dikmeyi planlıyor.

Başkentte Mustafa Kemal Atatürk heykeli, kadın kahramanlardan Kurmancan-Datka heykeli ve Lenin heykeli ile Sovyet askerlerin heykeli ve Kırgız çadırını simgeleyen parkta evlenenlerin uğrak yeri olan Sönmez Ateş Parkı bulunuyor.

-KÜLTÜR-SANAT-

Bişkek'in merkezinde birçok müze ile çok sayıda tiyatro ve sinema salonu bulunuyor. Sovyet yönetimi, Bişkek'i bir şehri olarak kabul etmesinin ardından burada etkileyici mimarisiyle tiyatro ve sinema binaları inşa etmeye başladı.

Kentin her köşesinde bir sinema salonunu görmek mümkün. Dünya sinema salonlarında vizyona giren en son filmleri burada izleme şansı var. Tiyatro, müze, kütüphane, konser salonları ve sinemalar vatandaşların ve turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor.

Bişkek'te 18 üniversite, 20 enstitüsü ve 9 akademi faaliyet gösteriyor. Tüm yüksek eğitim ve öğretim kurumları başkentin merkezi ilçelerinde yer alıyor.

Bişkek'in Lenin, Sverdlovsk, Oktyabr ve Alamedin adlı dört merkez ilçesinde tarihi Oş'un yanı sıra Alamedin, Orta-Say ve Ak-Emir adında dört halk pazarı günde binlerce vatandaşa hizmet veriyor. Ayrıca başkentin kenarında büyük bir arazi üzerinde kurulu, Orta Asya'nın en büyük toptan ve perakende pazarı sayılabilecek, giyimden beyaz eşyaya, teknoloji ürünlerinden inşaat malzemesine her türlü mal ve ürünün satıldığı Dordoi pazarı bulunuyor. Dordoi pazarında Çin, Avrupa ve Türkiye'den ithal edilen ve ürünler ayrı reyonlarda yer alıyor.

-TÜRK YATIRIMLARI-

Türkiye, kardeş ve dost Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Bişkek'te Türk Büyükelçiliğinin açılmasının ardından iki ülke arasında siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler kısa zamanda beklenen düzeye çıktı. Bununla birlikte ülkeye gelen ilk yabancı yatırımcılar yine Türk vatandaşları oldu.

İlk başta Bişkek'te orta ve küçük çapta yatırımlar yapan Türk işadamları, artık daha geniş alanlara el atarak, mütteahhitlik, eğitim ve öğretim, inşaat ve fabrika kurma alanlarında adlarından söz ettiriyor.

Başkentte bugün Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen devlet binaları ve apartmanlar ile Türk işadamlarının inşa ettiği modern binalar ve alışveriş merkezleri dikkat çekiyor.

Şehrin dört bir tarafında Türklerin işlettiği kafe, restoran ve büyük alışveriş merkezleri üstün kalitede hizmet veriyor. Son 5 yılda inşaat sektörünün canlanmasıyla birlikte, şehirde Türk mütteahitlerin yaptığı binalar göze çarpıyor.

Başkentte Türk işadamına ait Beta Stores adını taşıyan ilk süpermarket açıldıktan sonra Vefa Alışveriş adlı çok fonksiyonlu iş, alışveriş ve eğlence merkezi hizmete girdi. Beta Stores'in iki tane daha zincir mağazası açılırken, dünyaca ünlü Türk ve Avrupa markalarını buraya getiren yine Türk işadamları oldu.