Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kur korumalı TL mevduat nasıl yorumlandı?

Kur korumalı TL mevduat nasıl yorumlandı?

Türkiye kur korumalı TL mevduat dönemine girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı detaylara göre ürün gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Bloomberg HT yayınına katılan farklı uzmanlık dallarındaki isimler kur korumalı TL mevduatı değerlendirdi.

Giriş: 21 Aralık 2021, Salı 15:19
Güncelleme: 22 Aralık 2021, Çarşamba 10:13

Türkiye, kur korumalı TL mevduat ile yeni bir döneme girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada söz konusu enstrümanın 3,6,9 ve 12 ay vadelerle açılabileceği, vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark, müşteri hesabına TL olarak yansıtılacağı belirtildi.

Söz konusu ürünle ilgili açıklamalarda bulunan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, aradaki faiz farkının Hazine tarafından ödeneceği ifadelerini kullandı.

Bu durum söz konusu ürünün makro etkilerini de gündeme getirdi. Bloomberg HT yayınına katılan uzmanlar ürünü farklı açılardan ele alındı.

"Hazine'ye çok fazla yük binmemeli"

Pariterium Eğitim Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol

Paketin açılması ile dövizdeki oynaklığın bir miktar geri çekildiğini görüyor. Burada vade çok önemli. Önümüzdeki süreçte burada TL’nin üzerinden getiri olursa kur farkı TL’ye yansıyacak. Hazineye çok fazla yük binmemeli. Yılın sonunda doların 11.80-12 ile kapatması bile olumludur.

"Türk lirası bir anlamda dolara çıpalandı"

Erten&Erten Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Erten

Türk lirasını özendirme ve Türk lirasında kalan yatırımcıyı koruma amaçlı alınan tedbirlerin ilk etkilerini hızlı düşüş ile gördük ama kur henüz dengeye gelmedi. Merkez Bankası'nın 5 müdahalede sağlayamadığı gelişme bu karardan sonra karara güvenilerek hızlı bir şekilde dövizden çıktı. Detaylardan sonra yatırımcılar kararlarını verecek. Türk lirası bir anlamda dolara “çıpalandı”

"Devlet kamu ve özel bankaların zararlarını kabul etmiş oldu"

Grand Thornton Türkiye Ortağı Ahmet Cangöz

Devletin vergi gelirleri azalmış olacak. Bunun etki analizinin yapılmış olduğunu düşünüyorum. Devlet kamu ve özel bankalarının kur zararlarını kabul etmiş oldu. Mesela BES modelinde devlet katkı payında doğrudan doğruya sigortalı hedef alıyor, burada acaba bankalara mı ödeme yapacak? Muhtemelen belli bir vadeyi hedefler veya bir limiti olur. Yasal düzenlemeden sonraki zamanı kapsayacağını düşünüyorum.

"Dolarizasyonu ciddi anlamda önleyecektir"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı

İş adamları örgütü olarak bu paketi önemsiyoruz. TL mevduatlarındaki getirinin kur artışı karşısında korunacak olması, dolarizasyonu ciddi anlamda önleyecektir diye düşünüyoruz. Bunun etkilerini şimdiden görmeye başladık. Türk lirası mevduatı korunmaya alınmış oldu. İhracatçıların öngörülemeyen bir kur dalgalanmasından dolayı fiyatlayamama problemi vardı. İhracatçımıza da bir kur garantisi getirilmiş oldu. Atılan adımlar TL’nin korunması açısından çok önemliydi. Kur fiyatlarında yaşanan artışın fiyatlara hızlı bir şekilde yansıdığını gördük, aynı şekilde düşüşün de fiyatlara yansıtılmasını bekliyoruz. Kurumlar vergisinin yüzde 20’nin altında 19’larda olması biraz daha yatırımcı ve sanayiciyi kollayacak bir puan değil birkaç puanlık olmasını talep ediyoruz.