Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Salı günü, küresel hisse senetlerinin bu yılki kazançlarını geri vermesine yol açan satış dalgasının gevşeme işaretleri göstermesi ile birlikte yükselirken, Avrupa'da işlem gören hisse senetleri dalgalı bir seyir izledi. ABD hazine tahvilleri sakin seyrederken, dolar gevşedi.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı yukarı yönde hareket etti ve ABD hisse senedi piyasalarının Pazartesi günkü güçlü kaybının bir kısmını geri alabileceğini işaret ediyor. Otomobil üreticileri ve banka hisselerindeki düşüşler, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde erken saatlerdeki kazançların geri verilmesine yol açtı. ABD hazine tahvilleri rekor düşük seviye yakınlarında seyrederken, Avrupa tahvilleri karışık bir seyir izledi. Ham petrol, Pazartesi günkü yaklaşık yüzde 4'lük düşüşün ardından sakindi.

Japonya hisse senetleri, tatil dolayısıyla uzayan haftasonunun ardından ilk işlem gününde yüzde 3'ün üzerinde düştü. Ancak bu kayıp, Japonya kapalıyken Wall Street'te meydana gelen iki günlük düşüşün altında kaldı. Çin ve Avustralya piyasalrında işlem gören hisse senetleri düşerken, Güney Kore ve Hong Kong hisseleri yükseldi.

Yatırımcılar, koronavirisün etkilerine ilişkin endişelerini düşük seviyelerden alım yapma istekleri ile dengeliyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Kore, İtalya ve Japonya'da vaka sayısının hızla artmasına karşın hastalığı küresel salgın olarak nitelemedi. Bazı traderlar ise, uzmanların ilaç stokunun oluşturulmasının zaman alacağı uyarısında bulunmasına karşın,  hastalığın tedavisinde ilerleme olduğu yolundaki haberlerden de cesaret bulmuş olabilir. Japonya Sağlık Bakanı, ülkesinin Fujifilm Holdings Corp.'un Avigan adlı ilacının virüsün tedavisinde kullanılmasını tavsiye etmeyi planladığını kaydetti.

Öte yandan, Mastercard Inc. ve United Airlines Holdings Inc. de salgının virüsün ortaya çıktığı Çin'in Hubei bölgesinin ötesine yayılması ile birlikte kârının olumsuz etkileneceği uyarısında bulunan şirketler arasında katıldı. Oxford Economics Ltd. analistleri, salgının küresel GSYH'de 1 trilyon doların üzerinde erime meydana getirebileceğini kaydederken, Uluslararası Para Fonu (IMCF) dünya ekonomis için büyüme tahminini düşürdü.

Bleakley Financial Group baş yatırım yetkilisi Peter Boockvar, "Piyasa virüs ve buna bağlı olarak durumun nasıl gelişeceği konusunda kör uçuşu yapıyor," dedi ve Yegane açık iki konu var; virüsün mevcut ekonomik etkileri global anlamda güçlü ve virüs er ya da geç kaybolacak ve tekrar sıçrama olacak. İkisinin arasında ne olacağını söylemek imkansız" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, demir cevheri vadelileri, Çin'de çelik stoklarının rekor seviyeye yükselmesi ve yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs salgınının etkilerine çevirmeye devam etmeleri ile birlikte düştü. Altın, risk varlıklarındaki satış dalgasının hafiflemesi ile birlikte 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinde geriledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Şirketlerin kâr açıklamaları sürüyor; Home Depot Inc.  Salı, Peugeot SA Çarşamba, Baidu Inc., Best Buy Co. Inc., Occidental Petroleum Corp. ve Dell Technologies Inc. Perşembe ve London Stock Exchange Group Plc Cuma günü finansallarını açıklayacak.
*Güney Carolin'daki Demokrat Parti başkanlık tartışması Salı günü gerçekleştirilecek.
*Kore Merkez Bankası, koronavirüs vakalarının hızla artması ile birlikte görünüme yönelik risklerin arttığı bir ortamda politika kararını Perşembe günü açıklayacak.
*ABD'de Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları, GSYH ve dayanıklı tüketim malları siparişleri verileri açıklanacak.
*Japonya'da sanayi üretimi, istihdam ve perakende satışlar verileri Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:52'de fazla değişmedi.
*Standard & Poor2s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 tırmandı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.0865 seviyesine yükseldi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2962 seviyesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 tırmanarak 110.54 seviyesine yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az artarak yüzde 1.37'ye çıktı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.26 seviyesine tırmandı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.49 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.55 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 değer kazanarak varil başına 51.49 dolara yükseldi.
*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,651.38 dolara geriledi.

(13:00'te güncellendi)