Advertisement

(14:25'te güncellendi)  

Hisse senetleri ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Cuma günü, yatırımcıların ABD tarım dışı istihdam verisi için geri sayıma geçmesi ve dikkatlerini tarife artışlarının uygulama tarihi yaklaşırken ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmelere çevirmesi ile birlikte yükseldi. ABD Hazine tahvilleri hafifçe değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi perakende ve seayat şirketlerinin öncülüğünde yükseldi ve ulusal endekslerin tümü yeşil bölgedeydi. ABD'nin üç önemli endeks vadeli kontratlarının tümü, Çin'in ABD'den soya fasülyesi ve domuz eti ithalatına uyguladığı missilleme tarifelerini geri çekmeyi planladığına ilişkin haberin ardından hafifçe tırmandı. Dolar, bugün TSİ 16:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi dünkü kaybını korudu.

 

Avrupa tahvilleri, traderların kötü çıkmaya devam eden Almanya sanayi kesimi verilerini hazmetmeleri ile birlikte hafifçe yükselirlen, euro sakin seyretti. Hisse senetleri, Hong Kong, Şanghay ve Sydney dahil Asya piyasalarında yükseldi, ancak Hindistan hisseleri değer kaybetti. Petrol, OPEC'in üretim kotalarına kozmetik bir revizyon gibi görünen tedbirlerle traderların gözlerini boyayamamasının ardından dalgalı seyretti.

Hisse senedi yatırımcıları, 15 Aralık'ta başlaması planlanan ABD'nin tarife artışları öncesi ABD ve Çin'in ticaret görüşmelerine ilişkin çelişkili haberlerin gelmesine karşın bir anlaşmaya varılacağı konusundaki iyimserliklerini koruyorlar. İki ülke arasında ticaret anlaşmasına varılabileceğine ilişkin beklentiler, bugün açıklanacak olan ve artan tarifelerin istihdam üzerindeki olası etkilerine ilişkin işaretler verebilecek ABD istihdam verilerinden olumlu ya da olumsuz etkilenebilir.

Öte yandan, ABD'de Temsilciler Meclisi'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın azlini oylamaya yaklaşması ve İngiltere'de genel seçimlere bir haftadan az süre kalması ile birlikte siyasi riskler de ön plana çıkmaya başşlayacak. Fransa'da işçi sendikaları grevi Pazartesi gününe kadar uzattı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin Kasım ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 183,000 artması ve işsizlik oranının yüzde 3.6'da kalması bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların ise söz konusu dönemde Ekim'e göre değişmeyerek yıllık yüzde 3 artış göstermesi öngörülüyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:25'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.11 seviyesinde kaldı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.3136 seviyesine indi.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 7.034 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 108.60 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.79'a indi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puandan az gerileyerek yüzde 1.59'a düştü.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek eksi yüzde 0.30 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşüşle yüzde 0.763 seviyesini gördü.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.006 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 58.46 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 0.4 değer kazanarak ton başına 87.18 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,474.72 dolara indi.

(14:25'te güncellendi)