Advertisement

(16:10'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Salı günü, ticaret savaşına ilişkin haber başlıklarının fazla olmadığı ve Hong Kong'da gerilimin sürdüğü bir ortamda hafifçe tırmanırken, Avrupa ve Asya hisseleri yükseldi. ABD Hazine tahvilleri, tatil dolayısıyla uzayan haftasonunun ardından dagalı bir seyir izledi.

ABD'nin temel endeks vadeli kontratları, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin dün son dört seansta ilk kez düşmesinin ardından hafifçe yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, önemli ulusal endekslerin çoğunun yukarı yönde hareket etmesi ile birlikte son üç seansın ilk yükselişine yöneldi. Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri, Pazartesi günkü kesin düşüşün ardından yükselirken, Tokyo ve Şanghay piyasalarında işlem gören hisseler ılımlı yükselişler gerçekleştirdi ve Seul hisseleri diğerlerine göre daha iyi bir performans gösterdi.

ABD Hazine tahvilleri dar bir bantta kaldı ve Avrupa tahvilleri karışık seyretti. Sterlin dünkü kazancının bir kısmını geri verirken, dolar göstergesi yükseldi.

Şirket karlarının önemli kısmının açıklanması ve önemli merkez bankalarının beklemeye geçeceği beklentisi ile birlikte, yatırımcıların dikkatleri büyük ölçüde ticaret haberlerine çevrildi. Yatırımcılar, ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının ilk safhasının imzalanacağına ilişkin umutların geçen hafta risk rallisi getirmesi ve tahvillerde satış dalgasına yol açmasının ardından, ABD Başkanı Donald Trump'tan haftasonu gelen yorumların bu iyimserliği biraz azaltması sonrası temkinli bir havada görünüyorlar.

Cazenove Capital küresel ekonomisti Janet Mui, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasalar halihazırda ticaret iyimserliğinin önemli kısmını fiyatlamış durumda," dedi ve "Ancak durum oldukça akışkan. Olası ticaret anlaşmasını nerede imzalayacakları sorusunun halen kesin bir yanıtı yok" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, protestoculardan birinin Pazartesi günü vurulduğu Hong Kong'da sokak gösterileri sırasında meydana gelen çatışmalar Asya'nın önemli finans merkezlerinde biri olan bu kentin görünümüne ilişkin endişelerin artmasına neden oldu. Polis Salı günü öğleden sonra kentin finans merkezinin de bulunduğu bölgede göz yaşartıcı gaz kullandı.

Diğer taraftan, yen, altın ve İsviçre frankı geriledi. Yeni Zelanda doları, enflasyon bekleyişlerinin faiz indirimi beklentilerini güçlendirmesinin ardından değer kaybetti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump New York Ekonomi Kulübü'nde konuşma yapacak.
*Kar sezonunda yoğunluk azalıyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Tencent, Japan Post Bank ve Mitsubishi UFJ yer alıyor.
*Yeni Zelanda Merkez Bankası politika toplantısını Çarşamba günü gerçekleştirecek. Piyasa fiyatlaması faiz indirimi kararı eğilimini işaret ediyor.
*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü Washington'da Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde konuşacak. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise La Crosse, Wisconsin'de konuşma yapacak.
*Çin'de Çarşamba günü perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.
*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Ekim ayı perakende satışlar verisinin önceki ay beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından yükselmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:12'de fazla değişmedi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4'lük bir yükseliş gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1011 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.2827 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 kayıpla 109.21 seviyesine düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.94 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.24 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.815 seviyesini gördü.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,453.05 dolara indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 57.12 dolara çıktı.,

(16:10'da güncellendi)