Advertisement

(22:00'de güncellendi)

ABD hisse senetleri koronavirüs tedavisine ilişkin umutlara bağlı olarak ralli yaptı, ancak Fed'in pandeminin ekonomi üzerinde yatırımcıların düşündüğünden daha uzun süreli baskı oluşturacağını kaydetmesinin ardından bu kazancının bir kısmını geri verdi. Petrol güçlü yükseldi.

ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, merkez bankasının süregelen halk sağlığı krizinin ekonomik faaliyet üzerinde ağır bir baskı oluşturacağını ve orta vadede ekonomik görünüm için kayda değer riskler teşkil edeceğini belirtmesinin ardından yüzde 3'e kadar çıkarttığı kazancının bir kısmını geri verdi.

Hisse senetleri erken saatlerde koronavirüs ile mücadele için bir ilaca yönelik umutların yeniden artmasının etkisi ile sert yükseldi ve bu durum, yatırımcıların ABD ekonomisinin ilk çeyrekte 2008'den beri en büyük küçülmesini gerçekleştirdiğini gösteren veriyi gözardı etmesine yol açtı.

Gilead Sciences Inc., deneysel ilacının Covid-19 hastalarının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olduğunu kaydetti. Büyük teknoloji şirketlerinin hisse senetleri, Google'ın ana şirketi Alphabet Inc.'nin beklenenden daha iyi satış rakamı açıklamasının ardından yukarı yönde hareket etmesi ile birlikte yükselişe katkıda bulundu.

Fed yetkilileri, gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tutma ve tahvil alımlarına devam etme taahhüdünü yineledi. Dolar kayıplarına devam ederken, ABD Hazine tahviller yüksek kalmayı sürdürdü. Avrupa hisse senetlerinin göstergesi Stoxx Europe 600 Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıdı. Batı Teksas petrolü (WTI) vadelileri önceki iki seansta yüzde 27 düştükten sonra sıçrama yaptı. Dolar geriledi.

ABD'nin gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYH) raporu, dünyanın en büyük ekonomisinin ilk çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 4.8 daraldığını gösterdi. Öte yandan yatırımcılar dikkatlerini, virüsten en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'nın kısıtlamaları bütünüyle kaldırmak için en az sekiz haftaya ihtiyaçları olduğunu kaydetmesi ile birlikte, tüm dünyada ülkelerin ekonomilerini yeniden açma yolundaki planlarına çevirmiş durumdalar. Kapanış sonrası kârını açıklayacak olan Facebook Inc. gibi şirketlerin rakamları, koronavirs salgının etkisi konusunda daha fazla işaret verecek.

Principal Global Investors küresel yatırım stratejisti Seema Shah, "Piyasaları bu safhada gerçekten yönlendiren faktör potansiyel tedavi ve aşıya ilişkin olumlu haberler. Zira nihayetinde bu bir oyun değiştirici," dedi ve "Bunlar piyasaları yukarı itecek gelişmeler ve bunlara ek olarak kısıtlamaların daha erken kalkacağına ilişkin herhangi bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer tarafta, Sydney'de işlem gören hisse senetleri diğerlerine göre daha iyi performans gösterirken, Seul piyasasındaki hisseler de, Samsung Electronics Co.'nun pandeminin talebi vurmasından dolayı kârın ikinci çeyrekte düşebileceği uyarısına karşın yükseldi. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalıydı.

Güney Afrika randı, yaklaşık bir ayın en iyi kazancına doğru yönelen gelişen piyasa paralarındaki ralliye öncülük etti.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 14:11'de yüzde 2.5 yukarıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 tırmandı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 2.5 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.0861 seviyelerine tırmandı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.2443 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 106.67 seviyesine yükseldi.

Tahviller

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde0.60 seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.50 seviyesine düştü.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 0.28 seviyelerinde kaldı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 26 yükselerek varil başına 15.58 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,700.84 dolara indi.

(22:00'de güncellendi)