Advertisement

(15:05'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri, ülke merkez bankasının finans sistemine nakit enjekte etmesi ve böylelikle para politikasını daha da gevşeteceğini işaret etmesinin ardından Çin'de başlayan ralli sonrası yukarı yönde hareket etti.

Emtia ve teknoloji hisseleri, hacimsiz işlemlerde, Stoxx Europe 600 Endeksi'ni destekledi. Kovid-19 aşısı geliştirme yarışındaki CureVac, ABD'de açılış öncesi işlemlerde yüzde 50'den fazla yükselerek Cuma günkü rallisini sürdürdü. Altın,bakır ve nikel değer kazanırken, ham petrol geri çekildi. Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti ve ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Asya'da Şanghay Bileşik Endeks, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) ticari bankalara ekstra likidite sağlamasının ardından yüzde 2.3 yukarıda kapadı. Singapur'da Natwest Group Plc. Çin ekonomisti Liu Peiqian, "(PBOC'un likidite enjeksiyonu) Net enjeksiyon, likidite seviyelerini bol tutma konusunda daha genişlemeci bir duruşu işaret ediyor. Böylelikle ticari bankalar tahvil ihracını desteklemeye ve kredi büyümesine istikrar kazandırmaya devam edebilir" dedi.

Piyasalarda işlemler Pazartesi günü genel anlamda, traderların dikkatlerini devam eden devlet desteklerine karşı daha da sıkılaştırılan karantina tedbirlerine çevirmeleri ile birlikte genelde durgundu. Hava yolu ve seyahat şirketlerindeki düşüşler, Avrupa'da kazançların sınırlı kalmasına neden olurken, İspanya ve İtalya gece kulüplerini kapattı ve Fransa'da kamu sağlık otoritesi virüs göstergelerinin yukarı yönde hareket ettiği uyarısında bulundu.

Perde gerisinde, ABD ile Çin arasındaki gerilim artmaya devam ediyor. Washiington ve Pekin'den kıdemli yetkililer geçen hafta geç saatlerde, bu yılın başlarında imzalanan ticaret anlaşmasının ilk safhasını gözden geçirmek için hafta sonu gerçekleştirilmesi planlanan ticaret görüşmelerini belirsiz bir tarihe erteledi.

ABD'de Çarşamba akşamı açıklanacak olan Fed'in son toplantısının tutanakları, yetkililerin Eylül ayonda yeni bir söyleme geçmeyi planlayıp planlamadıkları konusunda işaretler verebilir.

First Franklin Financial Services baş piyasa stratejisti Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Ekonomi, bu yılın sonuna doğru hareket etmemiz ile birlikte, yeniden açılmaya devam edecek," dedi ve "Eğer bu hikayeyi satın alabilirseniz, bu değerlere ve dönemsel hisselere paranızı yöneltmeye hazırlanmak durumundasınız. Eğer aşının bulunmasını beklerseniz, muhtemelen en büyük fırsatı karçırmış olacaksınız" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kârlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Alibaba, JD.com, Walmart, Home Depot, BHP Group, Nvidia ve Qantas yer alıyor.

*ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Çarşamba günü petrol stok verilerini açıklayacak.

*OPEC + koalisyonu ülkelerinin temsilcilerinden oluşan ve üretim kısıntısı anlaşmasını izlemek amacıyla kurulan "Müşterek Bakanlar İzleme Komitesi" Çarşamba günü bir araya gelecek.

*ABD'de 15 Ağustos haftası için işsizlik maaşı başvuruları verisi Perşembe günü açıklanacak.

*Çin'in kredi gösterge faizi Perşembe günü açıklanacak.

*Euro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri Cuma günü açıklanacak.

Piyasalarda son durum

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:55'te yüzde 0.2 yukarıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla değişmedi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1855 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 1.3107 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 106.32 seviyesine çıktı.

*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.1 güçlenerek 6.9364 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.69 seviyesine indi.

*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.15 seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.43 seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 0.238 seviyesine indi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvilllerinin faizi 1 baz puan kayıpla yüzde 0.012 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 41.99 dolara geriledi.

*Brent petrolü yüzde 0.6 kayıpla varil başına 44.70 dolara düştü.

*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,954.55 dolara ulaştı.

(15:05'te güncellendi)