Advertisement

(22:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in son politika metninde güvercin bir duruş benimsemesinin ardından rekor seviyelere yaklaşırken kısa vadeli hazine tahvili faizleri düştü. Dolar Mart'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

S&P 500 Endeksi 30 Nisan'da görülen tüm zamanların zirvesine çok yaklaştı. ABD'de 2 yıl vadeli

Hazine tahvillerinin faizi 11 baz puan azalarak yüzde 1.75'e indi. Fed faiz değiştirmedi ancak on yıldan bu yana ilk kez indirim için hazır olduğunun sinyalini verdi. Petrol fiyatları dalgalı seyretti.

E*TRADE Financial yatırım strateji birimi başkan yardımcısı Mike Loewengart, “Duyduğumuz kesinlikle daha güvercin bir Fed. Beyaz Saray'ın baskısının yanında bir şeyi hatırlamak gerekir. Fed'in odağı her zaman sadece iki şey olmuştur: İstihdam ve enflasyon.” dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell ve yetkililer, merkez bankası metnindeki borçlanma maliyetleri için “sabırlı” duruş ifadesini çıkardı. Politika yapıcılar, federal fonlama faizini yüzde 2.25 – 2.50 aralığına tuttu.

Traderlar, dünyanın en büyük merkez bankalarının para politikasında genişleme sinyali vermesiyle birlikte ticaret savaşı endişelerini ve küresel büyümede yavaşlama sinyallerini değerlendiriyor. ABD Başkanı Donald Trump Salı günü Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile “çok iyi” bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söylemişti. İki lider 28 – 29 Haziran'da Osaka'da gerçekleştirilecek G – 20 zirvesinde bir araya gelecek.

Sit Investment Associates'tan Bryce Doty, “Fed üyeleri faiz indirimi öngörüsünde bulunarak piyasaların aradığı şeyi verdiler.” dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 15:11'de yüzde 0.3 yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.3 artış kaydetti ve Dow Jones Endeksi yüzde 0.3'ten az yükseldi.
Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi.
MSCI EM Endeksi yüzde 1.6 tırmanarak bir haftadan daha uzun bir sürenin en güçlü yükselişini kaydetti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2 ile beş aydan uzun bir sürenin en güçlü yükselişini gerçekleştirerek altı haftanın zirvesine ulaştı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 ile 20 Mart'tan bu yana en sert günlük düşüşünü gerçekleştirdi.
Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselişle 1.1206 seviyesinden işlem gördü. Yen yüzde 0.1'den az değer kaybederek dolar karşısında 108.35'ten alıcı buldu.
Sterlin yüzde 0.6 yükselerek dolar karşısında 1.2632'ye geldi.
MSCI EM Döviz Endeksi yüzde 0.5 arttı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan azalarak yüzde 2.03 oldu.
Almanya 10 yıllıklarının faizi 3 bp tırmanarak eksi yüzde 0.29 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.3 yükselişle 54.08 dolara geldi.
Altın yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 1,350 dolara yükseldi.
Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.5 düştü.