Advertisement

(16:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri Salı günü, karışık Asya seansının ardından yukarı yönde hareket ederken, bu ay piyasalara hakim olan ticaret savaşı kaynaklı dalgalanma azalma işaretleri göstermiyor. Dolar güç kazanırken, ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq 100 endeks vadeli kontratları, Beyaz Saray'ın Çinli elektronik devi Huawei Technologies'e yönelik tedbirlerinin hisse senetlerine satış getirmesinden bir gün sonra, ABD'nin bu şirketin ürünlerinin tüketicilerine ve taşıyıcılarına sınırlı erteleme getirmesi ile birlikte yükseldi. Tesla Inc., açılış öncesi işlemlerde, Morgan Stanley analistlerinin hisse fiyatlarının 10 dolara kadar düşebileceğini öngören kötü durum senaryosunu açıklamaları ile değer kaybetti.

Avrupa'da, teknoloji hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yukarı yönlü hareketini destekledi. Çin hisse senetleri Asya seansında güçlü kazançlar gerçekleştirirken, Japonya hisseleri aşağıda kapandı. Huawei'nin Amerikan tedarikçilerden uzaklaşmasından fayda görebileceği beklentisi ile Samsung Electronics Co.'da gerçekleşen yükseliş Kore hisselerini destekledi.

Risk varlıkları Mayıs ayında, dünyanın en büyük ekonomilerinin ticaret konusunda hem söylemlerini hem de eylemlerini sertleştirmesi ve bu konudaki son safhanın Huawei ve müşterileri ve tedarikçileri üzerinde odaklanmasının etkisi ile sert dalgalanmalar gerçekleştirdi. Tüm bu kargaşaya rağmen, küresel hisse senetleri göstergesi tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 5 uzağında kalırken, S&P 500 Endeksi rekordan yüzde 3 uzaktaydı. Bu gelişmelerle birlikte,, yatırımcılar bu hafta açıklanacak olan bir dizi ABD ekonomik verisini ve Çarşamba günkü Fed toplantı tutanaklarını da yakından izleyecek.

Lüksemburg'da Nordea Investment Funds SA kıdemli makro stratejisti Sebastien Galy, "G-10 dünyası durumun düzeldiğine inanıyor. Bu ekonomistlerin onlara söylediği. Bu nedenle paniğe gerek olmadığını düşünüyorlar," dedi ve "Volatilite sürecek gibi. Ancak bu hisse senetlerinin daima aşağı yönde hareket etmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Piyasa gelecek ayki G-20 zirvesi öncesi Çin-ABD görüşmelerinde açıklık için beklemedi" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Parlamento'ya Brexit konusunda anlaşmaya varabilmek için yeni bir teklif sunmasından önce düşüşünü tersine çevirdi. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın piyasa fonlaması faizini düşürmesinin ve önceki sınırılı sıkılaştırmasının geri almasının ardından düşük kaldı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed'in 30 Nisan - 1 Mayıs toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.
*Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin ikinci dönem için yarıştığı genel seçimlerde oy sayımı Perşembe günü gerçekleştirilecek.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Çarşamba günü Frankfurt'ta konuşacak.
*Avrupa Parlamentosu seçimleri 23-26 Mayıs arasında gerçekleştitilecek.
*AMB Nisan ayı toplantı tutanaklarını Perşembe günü açıklayacak.
*İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney Salı günü Parlamento'da yapacağı konuşma ertelendi

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:35'te yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak beş ayın zirvesine ulaştı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1155 ile üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.2739 seviyesini gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 110.53 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.43 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek eksi yüzde 0.07 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.082 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 2.651 ile yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 değer kazanarak varil başına 63.45 dolar ile yaklaşık 3 haftanın zirvesine ulaştı.
*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,271.77 dolar ile yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesini gördü.

(16:25'te güncellendi)