Advertisement

(15:45'te güncellendi)

Nasdaq 100 endeks vadeli kontratları, yatırımcıların değerlemelerin aşırı uçlara yükselip yükselmediğini sorgulamaya devam etmeleri ile birlikte, teknoloji hisselerindeki kayıpların sürebileceğini işaret ediyor. Avrupa hisse senetleri değer kaybetti ve sterlin kayıplarını beşinci güne taşıdı.

Tesla Inc., Apple Inc. ve Microsoft Corp. hisseleri ABD'de açılış öncesi işlemlerde düştü ve Nasdaq vadelileri yüzde 2.9 kadar geriledi. Traderların bu ortamda güvenli liman aramaları sonucu ABD Hazine tahvillerinin faizi yükselirken, dolar güç kazandı. Petrol Londra'da varil başına 40 dolar seviyesine doğru gerilerken, altın değer yitirdi.

Teknoloji sektörü hisselerinin pandemiden dolayı görülen dip seviyelerden başlayan ralliye öncülük etmesinin ardından, yatırımcılar, son dönemde spekülatif ateşin çok ileriye gittiği yolundaki düşüncelerle ürkek davranmaya başladı. Elektrikli oto üreticisi Tesla Salı günü, S&P 500 Endeksi'ne dahil edilmemesinden dolayı süren satışlarla yüzde 13 kadar düşmesine karşın bu yıl halen yüzde 400 yukarıda.

ABD ve Çin arasındaki ilişkiler de, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerika'nın Çin'e bağımlılığını sona erdirmeye yönelik planlarından bahsetmesinin ardından tekrar ön plana çıktı. Trump ayrıca denizaşırı ülkelerde istihdam yaratan Amerikan şirketlerini cezalandıracağını ve Çin ile iş yapan şirketlerin federal ihaleleri katılmasını engelleyeceğini de söyledi.

Mizuho International Plc. çoklu varlık strateji müdürü Peter Chatwell, "Piyasa aşağı yönde hareket edebilir," dedi ve "Nihayetinde, eğer daha fazla düşüş olursa, gerçek para yatırımcıların bunu dipten alım fırsatı olarak değerlendireceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

İngiltere'de, sterlin, Başbakan Boris Johnson'ın AB ile yürütülen Brexit ticaret görüşmelerinde temel noktalardan "geri adım atmayacağını" söylemesinin ardından zayıflarken, hisse senetleri değer kaybetti.

Özelleştirilen İngiliz posta servisi Royal Mail Plc'nin hisse senetleri, işlerini iyileştirmek ve hizmetlerini kargo taşımacılığına yöneltmek istediğini açıklamasının ardından yüzde 15 yükseldi. Ucuz hava yolu şirketi EasyJet Plc, uçuş talebinin beklenenden düşük olduğunu açıklamasının ardından sert düştü.

Diğer taraftan, Türk lirası dolar karşısında, para politikasının paradaki değer kaybını durduracak denli sıkı olmadığı endişeleri ile birlikte tüm zamanların en düşük seviyesine indi.

Asya'da hisse senetleri yükseldi ve kazançlara Avustralya ve Güney Kore hisseleri öncülük etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günkü toplantısında muhtemelen gösterge faizi sabit tutacak, ancak aşağı yönlü risklerin yoğunlaştığını kaydederek, yıl sonundan önce ilave gevşemenin olabileceğini işaret edecek.

*ABD'de Cuma günü tüketici enflasyon verileri açıklanacak. Tüketici fiyatlarının Ağustos ayında üst üste üçüncü aylık yükselişini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Piyasalarda son durum:

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:10'da yüzde 1.2 aşağıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla değişmedi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.1784 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 1.1 kayıpla 1.3023 seviyesine düştü.

*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 106.24 seviyelerinde kaldı.

*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 6.8509 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 0.68 seviyesine düştü.

*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.14 seviyesine geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşüşle eksi yüzde 0.50 seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan düşerek yüzde 0.193 seviyesine geriledi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.04 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 5.7 düşerek varil başına 37.27 dolara geriledi.

*Brent petrol yüzde 4.9 kayıpla varil başına 40.29 dolara düştü.

*Altın yüzde 0.9 düşerek ons başına 1,917.22 dolara indi.

(15:45'te güncellendi)