Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Pazartesi günü, Asya seansındaki karışık seyrin ardından, önemli merkez bankalarının politika toplantılarının gerçekleştirileceği bir haftanın başında, hafifçe yükselirken, Avrupa hisse senetleri geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve dolar aşağı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq 100 endeks vadeli kontratları tümü birden hafifçe yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi üst üste ikinci günde de kırmızı bölgedeydi. Deutsche Bank, geniş çaplı bir iyileştirme programının bir parçası olarak kötü varlıkları azaltmak için bir birim kurmayı düşündüğü yolundaki haberin ardından banka hisselerine alım gelmesine neden oldu. Japonya ve Avsutralya hisseleri değer kaybederken, Hong Kong hisseleri, yönetimin tartışmalara ve protestolara yol açan "iade kanun tasarısını" geri çekmesinin ardından yükseldi.

Dolar, Fed'in New York eyaletinde imalat sektörüne dayandırdığı (New York Fed imalat endeksi) anketin haziran ayında rekor büyüklükte düşmesinin ardından zayıfladı. ABD Hazine tahvilleri bu haber üzerine kaybının bir kısmını geri aldı, ancak yatırımcıların dikkatlerine Fed, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantılarına çevirmeleri ile birlikte, Avrupa tahvillerine paralel olarak düşük kaldı.

Yatırımcılar, önümüzdeki dönemde faiz indirimi olasılığını ölçebilmek için Fed'in Çarşamba günkü kararını ve karar sonrası vereceği mesajı yakından izleyecek. Öte yandan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in bu ayın sonunda Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G-20 liderler zirvesindeki olası toplantısından büyük bir ticaret anlaşması çıkma olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Sydney'de JPMorgan Chase & Co. kıdemli faiz stratejisti Sally Auld, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed'in genel tonu güvercin olacak, ancak bu durum piyasa tarafından zaten biraz fiyatlanmış durumda," dedi ve "Fed'in fiyatlanan beklentinin ötesine geçmesi muhtemelen zor olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, petrol vadeli kontratları, Suudi Arabistan'ın OPEC ve ortaklarının üretim kısıtılarını yılın ikinci yarısına uzatma konusunda iyimser olduğunu kaydetmesinin ardından düştü. Bitcoin yüzde 10 kadar yükseldi ve bir yılı aşkın sürenin en yüksek kapanışına yöneldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası bu hafta politika toplantılarını gerçekleştirecek. Öte yandan, Norveç, Brezilya, Tayvan ve Endonezya merkez bankalarının da toplantıları var.
*Fed'in politika toplantısı Salı günü başlayacak ve faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Yetkililerin, kısmen artan ticaret anlaşmazlıklarının neden olabileceği olumsuzluklardan dolayı,  ABD ekonomisine destek için faiz indirimi konusunu tartışması bekleniyor.
*İngiltere'de Salı günü, Başbakan Theresa May'in istifasının ardından ülkeyi yöneten partide kimin liderliğe getirileceğine ilişkin ikinci  oylama yapılacak.
*Euro Bölgesi'nde Salı günü Mayıs ayı TÜFE verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:31'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1243 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2605 seviyesine ulaştı.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 6.924 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında değişmeyerek 108.56 seviyesinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.09 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak yüzde 1.85 seviyesine yükseldi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi 0.24 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yükseldi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.123 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 düşerek varil başına 52.10 dolara indi.
*Demir cevheri yüzde 2.3 ile son iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ton başına 102.65 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,340.70 dolara indi.
*Soya fasülyesi yüzde 1.6 yükselerek kile başına 9.38 dolar ile 10 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

(16:20'de güncellendi)